Ligestilling længe leve, tænker du måske. I Danmark og flere andre vestlige lande oplever vi fremgang i kvinders rettigheder, og det er med til at øge ligestillingen mellem kvinder og mænd. Men når det sker, truer det så mændene?
Det føler særligt yngre mænd, at det gør, skriver Göteborg Universitet i en pressemeddelelse.
En ny stor undersøgelse med 32.469 mænd fra 27 EU-lande har vist, at det særligt er de unge mænd i alderen 18 til 29 år, der mener, at det er gået for vidt med fremgangen af kvinders og pigers rettigheder, fordi det truer mænds og drenges muligheder.
Den opfattelse kalder studiets forskere for moderne sexisme.
»Nogle mennesker tror, at øget ligestilling kun gavner kvinder, og de ser ikke fordelene for samfundet som helhed,« siger Gefjon Off, studiets ledende forsker og ph.d. fra Göteborgs Universitet i pressemeddelelsen.
»Noget forskning tyder på, at denne følelse af uretfærdighed endda kan motivere borgerne til at stemme på højreradikale partier, der er imod feminisme og seksuel frihed.«
Særligt arbejdsløshed ser ud til at påvirke, hvad mændene føler om fremgangen i kvinders rettigheder.
I Slovakiet har de en forholdsvis stor arbejdsløshed i flere regioner, og det er samtidig det land, hvor flest unge mænd føler sig truet af fremskridt i kvinders rettigheder, viser undersøgelsen.
Samme billede viser sig i vores naboland Sverige, som samtidig ender på top-10 over de lande i undersøgelsen, hvor der er størst forskel mellem unge kvinders og unge mænds syn på at fremme kvinders rettigheder.
»Muligvis oplever unge mænd, der mener, at kvinder udkonkurrerer dem på arbejdsmarkedet, fremskridt i kvinders rettigheder som uretfærdige og en trussel. Vi skal blive bedre til at formidle fordelene ved ligestilling,« forklarer Gefjon Off.
»Fædre kommer til at bruge mere tid sammen med deres børn, og byrden ved at være familiens forsørger bliver lettet, når mødre i familier også kommer videre i deres karriere.«