Toptrænere: Giv os en fjerde indskiftning i forlænget spilletid
Stort set alle europæiske fodbold-toptrænere giver i ny undersøgelse opbakning til muligheden for at skifte en fjerde spiller ind i forlænget spilletid. Meldingen går nu videre til UEFA, der senest har testet en ekstra indskiftning under U21-EM.
Udskiftning, udskiftninger, forlænget spilletid, fjerde, ekstra, Peter Krustrup, UEFA, trænere

De store fodboldforbund har leget med tanken om at tillade en ekstra udskiftning i forlænget spilletid ud over de tre, der er tilladt i dag. Senest blev muligheden testet under U21-EM i Polen. (Foto: Shutterstock)

De store fodboldforbund har leget med tanken om at tillade en ekstra udskiftning i forlænget spilletid ud over de tre, der er tilladt i dag. Senest blev muligheden testet under U21-EM i Polen. (Foto: Shutterstock)

Hvis man spørger førende klub- og landstrænere fra fodboldglade lande som Italien, Tyskland, Portugal og Danmark, er der ingen tvivl:

9 ud af 10 er tilhængere af at få mulighed for at skifte en fjerde spiller ind, hvis en kamp går i forlænget spilletid. Det viser en ny undersøgelse.

Spørgeskemaundersøgelsen

Peter Krustrup har sendt et online-skema med 30 spørgsmål ud til 225 landstrænere, cheftrænere og fysiske trænere i de to bedste herrefodboldrækker i Italien, Tyskland, Portugal og Spanien, i den bedste række i Danmark, Sverige og Norge, samt på Færøerne.

Læs mere om Peter Krustrups undersøgelse i artiklen Vildt overset: Sådan får fodboldhold succes i forlænget spilletid

Muligheden er allerede blevet testet i forskellige pokalturneringer og slutrunder, senest U21-EM, samt i Confederations Cup, der slutter søndag. Men det er første gang, at et stort antal klub- og landstrænere spiller ind med deres holdninger.

Det sker i spørgeskemaundersøgelsen, som fodboldprofessor Peter Krustrup har lavet i forbindelse med sin afsluttende opgave, der har sikret ham den såkaldte UEFA Pro-Licens. Licensen betyder, at Peter Krustrup nu kan træne professionelle fodboldhold på øverste hylde. (Du kan downloade opgaven i bunden af denne hjemmeside under det italienske fodboldforbund. Opgaven er på engelsk.)

I spørgeskemaundersøgelsen svarer 57 af 67 cheftrænere (85%) og 27 af 31 fysiske trænere (87%), at de enten er positive eller meget positivt stemt over for tanken om en fjerde udskiftningsmulighed i forlænget spilletid. Kun 3 af 67 cheftrænere og 1 af 31 fysiske trænere er imod.

»Det virker som en meget populær mulighed,« konstaterer Peter Krustrup, professor og leder af forskergruppen Sport og Sundhed ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.

Indskiftning ville gavne både spillere og trænere

En fjerde indskiftningsmulighed giver god mening af primært to årsager:

  1. Den begrænser risikoen for skader, som stiger, når spillere har løbet sig helt flade mod slutningen af en kamp.
  2. Den vil give trænerne langt større taktisk frihed og dermed potentielt også mere seværdige kampe.

Peter Krustrup fortæller, at en træner under en slutrunde i gennemsnit skifter ud 2,8 gange i løbet af en indledende puljekamp uden mulighed for forlænget spilletid. Men i en kamp, der går i forlænget spilletid, er tallet nede på 1,8 udskiftninger i ordinær spilletid.

»Det betyder, at der bliver mindre fysisk overskud i den sidste del af den ordinære spilletid og mindre taktisk fleksibilitet. Den fjerde indskiftning ville give større taktisk frihed, så man dels bedre kan gå aktivt efter sejren i ordinær spilletid og dels får flere muligheder i den forlængede spilletid,« siger Peter Krustrup.

Cheftræner i superligaklubben FC Midtjylland, Jess Thorup, er helt enig:

»At få en mulighed for at ændre noget/lave en ekstra indskiftning, når man går i forlænget spilletid, synes jeg er en god ide. Det vil også gøre, at man i kampe med mulighed for forlænget spilletid ikke sidder og venter med den sidste udskiftning af frygt for pludselig at stå uden i én eventuel forlænget spilletid,« skriver Jess Thorup i en mail til Videnskab.dk.

Fjerde udskiftning kunne spare de store spillere

Undersøgelsens resultat får opbakning fra Jesper Løvind Andersen, der er ud over at være laboratorieleder og seniorforsker på instituttet for sportsmedicin på Bispebjerg Hospital også er konsulent for den fysiske træning i superligaklubben Brøndby IF.

»Jeg har endnu ikke mødt nogen, der argumenterer hårdt for, at man ikke bør have lov til at skifte en fjerde mand ind i forlænget spilletid. Tænk, hvis vi går glip af at se en spiller som Ronaldo i en semifinale eller en finale, fordi han er tvunget til at humpe rundt i forlænget spilletid med kramper og småskader og forværrer sin skade. Jeg synes, det er et udmærket tiltag,« siger Jesper Løvind Andersen.

På linje med tidligere forskning

I en tidligere undersøgelse, publiceret i tidsskriftet Plos One, er 46 trænere og læger tilknyttet 46 forskellige klubber blevet spurgt om muligheden for en fjerde udskiftning.

Af dem svarede 67 procent, at de var for.

Nu er det op til UEFA

Peter Krustrups undersøgelse er ikke publiceret i et videnskabeligt tidsskrift. Men det europæiske fodboldforbund UEFA har bedt om resultaterne, som skal indgå i forbundets vurdering af, om en fjerde udskiftning skal være tilladt.

UEFA oplyser, at forbundet endnu ikke har lagt sig fast på, hvornår beslutningen skal træffes.

(Efter denne artikel blev skrevet, tog UEFA faktisk rådet til sig. Det kan du læse mere om her.)

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk