Tommy Ahlers: Hvis jeg så på Videnskab.dk som investor, ville jeg investere!
Danmarks nye forskningsminister uddeler store roser til Videnskab.dk – og glæder sig til at samarbejde med videnskabsfolk og andre kloge hoveder.

»Tillykke til Videnskab.dk. I takker mig for, at jeg er her i dag – det er mig, der takker jer for, at I er her i det hele taget!«

Sådan åbnede landets nye uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) sin tale, da Videnskab.dk tirsdag fejrede sin 10 års-fødselsdag på redaktionen i Valby med deltagelse af blandt andre politikere, forskere og andre repræsentanter fra universiteterne.

Fakta om 10 år gamle Videnskab.dk

Videnskab.dk har siden åbningen publiceret omkring 26.000 artikelenheder og haft mere end 188 mio. sidevisninger. Hver måned bliver sitet besøgt af ca. 900.000 unikke brugere.

Over 40% af brugerne er under 30 år. Omkring halvdelen af disse er 7-19 år gamle.

Gennem de 10 år har Videnskab.dk uddannet en ny generation af videnskabsjournalister og –formidlere. I alt har 62 journalistpraktikanter, akademiske praktikanter, erhvervspraktikanter og virksomhedspraktikanter har været i redaktionelle træningsforløb på Videnskab.dk.

Det er første gang, den nye forskningsminister i offentligheden har mødt en stor gruppe mennesker fra det miljø, han er sat i spidsen for.

Det gav ham mulighed for at sætte ord på sit syn på forskning, som ligger ministerens hjerte nært, hvis man skal tro hans ord fra toppen af to paller, der i dagens anledning udgjorde talerstolen.

»Da statsministeren ringede til mig sidste tirsdag aften, hørte jeg knap nok ordet minister, for da havde han allerede sagt ’uddannelse og forskning’, og så var jeg på. Det brænder jeg for, og jeg er taknemmelig for, at jeg har fået det her fantastiske område.«

»Jeg kunne godt tænke mig, at vi i iværksætteri husker på den dybere historie, og hvor meget der kommer fra forskningen. Vi skal ikke alle sammen ud at bygge en app. I er eksponenter for, at der er noget dybde i det,« sagde Tommy Ahlers.

Du kan se/høre talen i sin helhed i videoen i bunden af artiklen.

Iværksætter-ros til Videnskab.dk

Ministeren gled videre over i ros af dagens fødselsdagsbarn, Videnskab.dk.

»Jeg kan godt lide klogskab, og jeg er vild med, hvad I laver. Hvis jeg skulle se på jer som investor, så ville jeg investere. I har 900.000 unikke besøgende om måneden. Det er virkelig, virkelig gode tal, og selvom jeg også gerne ville se lidt flere KPI’er, er det virkelig godt og imponerende, at det lykkes for jer at komme så langt ud,« sagde Tommy Ahlers med et grin og fortsatte:

Videnskab.dk-iværksætteri

KPI, som ministeren refererer til, står for 'Key Performance Indicator' og er pejlemærker for, om man er ved at nå sine mål.

Videnskab.dk skal bl.a. sprede viden om især dansk forskning. Det sker i dag gennem daglige nyheder og gratis nyhedsbrev, men også via samarbejde med 18 andre danske medier og selvskabte kanaler som to på YouTube (Skønhedslaboratoriet og New Game), onlinemagasinet ForskerZonen, engelsksprogede ScienceNordic og det nyetablerede Center for Faglig Formidling.

»Det imponerer mig også ved jer, at det ikke kun er de erfarne mennesker, I rammer, men også de helt unge. I en tid, hvor I konkurrerer med et underholdningsbillede, som er meget aktivt med mange udbud af forskellig kvalitet, formår i at tiltrække de unge og konkurrere med Netflix og Facebook.«

»I har set en åbning i markedet, som jeg ikke tror, mange troede på, og det er den tro, der har båret jer til, hvor I er nu,« lød det fra ministeren, der i sit civile liv selv har startet tre virksomheder.

Tilbagemeldinger fra brugere gør indtryk

Positive tilbagemeldinger fra Videnskab.dk’s brugere gør også indtryk på ministeren.

»Det rørte mig at læse en bruger skriver om, hvor dejligt det er i et sygdomsforløb at få viden om, hvad der sker i forskningen.«

»De har læst artikler i nogle medier, der måske har fået helt galt fat i det, men læser så på Videnskab.dk og synes, det rammer. Så sender de en mail og siger tak for det. For det er det, I gør – I rører nogle brugere helt inde, hvor det er supervigtigt,« sagde Tommy Ahlers.

Virkelig vigtigt arbejde for at sikre forskningens troværdighed

Ministeren understregede, at videnskab generelt nyder høj troværdighed i befolkningen, og at 80 procent af danskerne gerne vil have flere nyheder fra forskningen. Men at den også er »i fare for at blive underløbet« af mediers sensationsprægede overskrifter, som bygger på et spinkelt grundlag.

Det gør det ekstra vigtigt, at journalister tjekker kilder og fakta og ser på, hvor forskningen er publiceret, og hvem der har betalt for forskningen. Ministeren fremhævede i den forbindelse Videnskab.dk’s samarbejde med IT-Universitetet om et troværdighedsbarometer som »virkelig, virkelig vigtigt« for at skabe en debat om lødig forskning og komme ind til kernen af, hvad forskning handler om.

Troværdighedsbarometret skal give brugerne af Videnskab.dk et hurtigt overblik over, hvor meget vægt man kan lægge på den forskning, der bliver omtalt. Barometret fik for nylig 500.000 kroner i udviklingsstøtte fra Google. Håbet er, at det med tiden kan sprede sig fra Videnskab.dk til andre medier i Danmark og videre ud i verden.

Populære underlivs-artikler trækker minister-smil

Tommy Ahlers tog smilet på igen og henviste til, at ikke alt på Videnskab.dk er dybt seriøse emner. 3 af 10 mest populære artikler gennem Videnskab.dk’s 10 år lange liv handler om emner så langt under bæltestedet, at han »ikke kan referere dem som minister«.

Det kan vi heldigvis godt: Det drejer sig om:

»Men under alt det her er det vigtigt, at I har tusindvis af andre artikler, som folk klikker ind på. I får skabt indsigt og forståelse, som nok ikke har været vigtigere, end det er nu,« roste ministeren.

    »Videnskab.dk binder bånd i samfundet«

    På festdagen var der også roser fra ministeren til én af de andre fremmødte politikere, Christine Antorini (S), formand for Uddannelses- og Forskningsudvalget i Folketinget.

    Christine Antorini, forskning, Videnskab.dk, videnskab

    Christine Antorini (S) var formand for 'Tænketanken vedrørende forståelse for forskning', som bl.a. konkluderede, at der var »behov for en netportal (...), der tilbyder en samlet adgang til forskning og forskningsformidling i Danmark«. Her ses hun med et nyt lille barn; Videnskab.dk's manifest. (Foto: Ditte Svane-Knudsen)

    Under daværende videnskabsminister Helge Sander (V) var hun med til at udtænke grundlaget for Videnskab.dk tilbage i 2004 – i en tid, hvor man ifølge Antorini ganske enkelt slet ikke talte om forskningsformidling.

    Sådan er det ikke længere.

    »Der går ikke noget af forskning af, at det bliver formidlet, eller at det bliver gjort populært – her i ordets allerbedste forstand. Til hr. og fru Danmark, til kvikke unge mennesker, til kloge, i børnehøjde, på alle planer. Videnskab.dk sætter også spor i avisernes spalter, i tv-nyheder som Deadline og andre steder,« sagde Christine Antorini.

    »Det er utrolig vigtigt at holde fast i. Det er vigtigt i forhold til at binde bånd til forskningsverdenen, fordi det er vigtigt for samfundsudviklingen. Videnskab.dk er med til at binde alle de bånd,« sagde Christine Antorini tirsdag – og sendte ministerens roser videre ud til resten af kollegerne i Folketinget:

    »Når noget overlever i mere end 10 år, hvor det virkelig går godt, har det en fælles historie, nemlig en bred politisk interesse for, at det skal have lov at udvikle sig.«

    »Vi har bredt i Folketinget sagt ja til at finansiere Videnskab.dk. Vi håber, at det bliver ved, og mon ikke det går, når nu alle er enige om, at I spiller en uvurderlig rolle i forhold til viden i det danske samfund,« sagde Christine Antorini.

    Hør og se hele Tommy Ahlers' tale under Videnskab.dk's fødselsdag:

    (Video: Videnskab.dk/ Charlotte Price Persson)

    Podcasten Brainstorm

    Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

    Videnskabsbilleder

    Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

    Ny video fra Tjek

    Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

    Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

    Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

    Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

    Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

    Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

    Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

    Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

    Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

    Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

    Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

    Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

    Med venlig hilsen

    Videnskab.dk