Test dig selv før EU-valget: Hvilket parti er du mest enig med?
Danske forskere står bag en stor test af, hvilket parti du er mest enig med, når det kommer til EU-politik. Målet er både at få oplysninger til brug i forskning og at hjælpe dig med at finde frem til, hvor din stemme skal ligge.

Hvis du synes, testen er lidt for lille til at læse ordentligt, kan du finde en større version af testen i en anden artikel på Videnskab.dk.

Du kender utvivlsomt de mange test, der florerer op til et hvilket som helst valg, hvor du kan finde ud af, hvilken kandidat du minder mest om.

En ny, kæmpestor international test, som danske forskere har været med til at udarbejde op til valget til Europa-Parlamentet 25. maj, går til feltet på en anden måde og kommer formentlig til at give dig et svar, du kan bruge til noget.

LÆS OGSÅ: Simpel visuel test kan afsløre din IQ

Kandidater har ikke haft mulighed for at tilpasse sig vælgerne

I stedet for at de enkelte kandidater har svaret på, hvad de selv tænker om et emne i valgkampen, har forskerne læst EU-valgprogrammer og principprogrammer – altså partiernes helt overordnede og principielle holdninger.

»Det har den klare fordel, at kandidaterne ikke kan være strategiske med, hvordan de svarer på spørgsmål og placerer sig i forhold til vælgerne. Svarene baserer sig primært på, hvad partierne har sagt om emnet før, og det er en vigtig pointe. Du får altså ikke at vide, hvor enig du er med Morten Messerschmidt, men hvor enig du er med Dansk Folkeparti,« påpeger Martin Vinæs Larsen.

Martin Vinæs Larsen står som ph.d.-studerende bag den danske del af testen sammen med professor Kasper Møller Hansen fra Institut for Statskundskab og flere andre kolleger fra Københavns Universitet.

LÆS OGSÅ: Test: Bliver du narret af et falsk smil?

Test op til valg til Europa-Parlamentet giver ny forskning

Målet er at indsamle et væld af svar fra brugerne af Videnskab.dk på omkring 30 spørgsmål om europæisk politik, økonomisk politik og værdipolitik, herunder om østeuropæere skal have ret til danske velfærdsydelser og andre emner, som har været »særligt hotte i den danske debat«.

Forskerne vil løbende analysere svarene for at finde ud af, om vi danskere bliver mere positive eller skeptiske over for EU i løbet af valgkampen, men også for at finde ud af, om for eksempel socialdemokratiske vælgere i virkeligheden er mere enige med SF eller Radikale Venstre.

Mangler der et parti, der dækker dine ønsker til EU-politik?

Som noget helt særligt bliver testen lanceret i samtlige 27 EU-lande i et kæmpe samarbejde, der involverer op mod 100 forskere i EU.

»Vi kommer til at tale sammen med de andre forskere om, hvordan vælgerne placerer sig i forhold til politikerne i de forskellige EU-lande. Er der måske et hul i valgmarkedet, forstået på den måde, at masser af vælgere har nogle holdninger, som ikke passer til et parti? Og hvordan varierer det på tværs af landene?« fortæller Martin Vinæs Larsen.

Tag så den test og husk at stemme 25. maj

Det europæiske samarbejde giver også det lille kuriosum, at du i slutningen af testen kan finde ud af, om du i virkeligheden er mere enig med eksempelvis de irske socialdemokrater end de danske.

Der er ikke så meget at betænke sig på: Kaffe op i koppen, fingrene til tasterne, tag testen og find ud af, hvem du er mest enig med, og så er det bare af sted til stemmeurnen 25. maj.

Projektet er finansieret af Europa-Kommissionen og Open Society Foundation.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk