Simpel visuel test kan afsløre din IQ
En ganske simpel test udviklet af amerikanske forskere kan afsløre om forsøgspersonen er meget eller lidt intelligent. Det kan hjælpe forskerne med at forstå, hvad der gør en hjerne effektiv.

Det er ikke bare hjernens evne til at optage indtryk, der giver intelligens, det er i høj grad også hjernens evne til at filtrere unødvendig viden fra. (Foto: J. Adam Fenster, University of Rochester)

Det er ikke bare hjernens evne til at optage indtryk, der giver intelligens, det er i høj grad også hjernens evne til at filtrere unødvendig viden fra. (Foto: J. Adam Fenster, University of Rochester)

Sorte og hvide striber, der bevæger sig enten til venstre eller højre på en computerskærm. Mere skal der øjensynligt ikke til for at afsløre, om hjernen hos forsøgspersonen drøner derudad eller står i tomgang.

Det er konklusionen på et forsøg, som forskere på det private University of Rochester i New York har udført.

I forsøget bad de 67 personer, der i forvejen havde taget en standardiseret intelligenstest, om at se på de rullende striber.

De viste striberne i forskellige udsnit, hvoraf det mindste var på størrelse med en tommelfingerspids holdt ud i strakt arm. Dette udsnit menes at være det område, hvor menneskets opfattelse af bevægelse er mest optimal.

Video: University of Rochester

Ikke overraskende var de personer med den højeste intelligens hurtigst til at opfatte hvilken retning, striberne bevægede sig i. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Kloge havde svært ved at se store billeder

Forskningsresultatet blev tidligere på året offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Current Biology, og bakker forudgående forskning op, der viser, at folk med højere IQ opfatter hurtigere og har hurtigere reflekser.

Men forsøget blev først rigtig interessant, da forskerne kiggede på, hvordan reaktionstiden var for forsøgspersonerne, når de så større udsnit med bevægende streger. Her tog folk med høj IQ væsentligt længere tid om at opfatte retningen end deres modpart.

Ifølge forskerne er det et tegn på, at mere intelligente mennesker er bedre til at filtrere ligegyldige elementer i baggrunden ud. Forskerne kalder fænomenet bevægelsesundertrykkelse.

Du kender det fra, når du spotter et vejskilt i fuld fart på din cykel eller zoomer ind på et smukt ansigt på vej ned ad gangen.

Filtreringsevne er lig med intelligens

Grafen her viser, hvordan folk med højere IQ hurtigere opfatter små objekter i bevægelse, men langsommere når objekterne er større. Det er ifølge forskerne ensbetydende med, at hjernens evne til at udelukke distraherende baggrundsbevægelser er et mål for intelligens. (Grafik: Duje Tadin, University of Rochester)

Studiet kan altså konkludere, at jo bedre du er til at filtrere ”støj” i synsfeltet fra, jo mere intelligent er du. Faktisk fandt de en korrelation mellem bevægelsesundertrykkelse og IQ på henholdsvis 64 og 71 procent i de to runder af forsøget.

Det er interessant, fordi det viser, at intelligens ikke blot handler om, hvilken viden du får ind, men også om hvor god du er til at sortere det irrelevante fra.

Det er første gang, forskere finder en så stærk forbindelse mellem menneskelig opfattelsesevne og intelligens.

Da forskerne ved, hvor i hjernen visuelle input filtreres, kan de nu undersøge hvilke neurale forskelle, der er mellem hjerner af forskellig intelligens.

Er du klogere end din klassekammerat?

Du kan selv tage testen øverst i artiklen her, men forskerne understreger, at flere forhold spiller ind på testens udfald. For eksempel er computerens skærmopløsning ikke ligegyldig, ligesom lyset i lokalet spiller en rolle.

Men du kan eventuelt tage testen på den samme computer som en klassekammerat eller kollega. Så kan I én gang for alle få afgjort, hvem der er klogest.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.


Det sker