Dansk studie: Kvinder er det stærke køn
Kilde: 
09 januar 2018

Mænd har større muskler og kan kan ofte løfte tungere vægte. Men kvinderne føder børnene og lever længst.

Dysten om, hvem der er det stærke køn, har været i gang i evigheder, men nu kan ny forskning kaste lys over sagen, og kvinderne tager teten. 

Det skriver Telegraph.co.uk. 

Kvinder er nemlig biologisk bedre rustede til at komme igennem livstruende kriser som hungersnød og sygdomsepidemier. 

»Jeg tror, svaret ligger i det faktum, at mænd er mere skrøbelige,« siger Robin Dunbar, der er professor i evolutionær psykologi ved Oxford University, til Telegraph.co.uk. 

Det er danske forskere fra  Max Planck Odense Center og Syddansk Universitet, der er nået frem til resultaterne ud fra historiske data, som viser, hvor længe mænd og kvinder levede under katastrofer, og i alle pånær én levede kvinderne klart længst.

Det gjaldt for eksempel under den irske hungersnød fra 1845 til 1849. Før krisen levede begge køn gennemsnitligt 38 år, men under krisen faldt mænds forventede levealder til 18,17, mens kvinders var 22,4. 

Tallene gentager sig under mæslingeudbrud og hungersnød i andre lande. 

En stor del af baggrunden er ifølge forskerne, at nyfødte piger overlevede i større grad end nyfødte drenge. 

Samtidig gør kvinders fysik med større fedtprocent, at deres energilager kan holde længere under en hungersnød, ligesom kønshormonet østrogen har beskyttende elementer.

Evolutionsforskere mener, det kan skyldes, at kvinder skal bruge ni måneder til at føde et barn, hvorimod mænd kun er nødvendige kortvarigt for at producere et afkom.  

Det eneste sted, hvor mænd overlevede kvinderne, var ved slavehandlen i Trinidad, men forskerne mener, det er, fordi mænd var mere værd, og der derfor blev gjort mere for at holde dem i live. 

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.