Sagde dinosauren vuf, muh, mæh, hej eller pip? Det mest sandsynlige er pip. Men måske sagde den slet ikke noget.
I filmens verden er dinosaurerne som regel højlydte og meget skræmmende. Selvom man af og til støder på en sød og rar tv-dinosaur med en venlig stemme. Men er der videnskabeligt belæg for dinosaurernes stemmer? Ved vi, hvordan de lød i virkeligheden? spørger Ralf Frimand.
Videnskab.dk har sendt spørgsmålet videre til dinosaureksperten Jesper Milan, der er palæontolog og museumsinspektør ved Geomuseum Faxe.
»Man ved ikke noget som helst om, hvordan dinosaurerne lød. Det er rent gætværk,« siger Jesper Milan, før han prøver at besvare spørgsmålet med sit eget videnskabelige gæt.
Dinoer kan have sagt pip som fugle
Efter fund af dinosaurfossiler med fjer hælder palæontologerne mest til, at dinosaurerne er i familie med fugle. Måske har de ligefrem lydt på samme måde.
»Der er en god chance for, at de har lydt meget som fugle. Specielt de små rovdinosaurer, som minder meget om nutidens fugle. Man kan godt forestille sig, at de har sagt pip eller måske lavet nogle kvæklyde,« siger Jesper Milan.
En af de små rovdinosaurer, som kan have lydt som en fugl, er Velociraptor, da man har fundet fjerklædte fossiler af dyret. I filmen Jurassic Park fra 1993 var velociraptorne godt nok dødsensfarlige og skræmmende at høre på – og to meter høje. Men i virkeligheden var de på størrelse med en krydsning mellem en labrador og en påfugl.
Jurassic Park-versionen af velociraptorens lyde var i øvrigt et sammenkog af delfinskrig, hvalrosbrøl, hvæsende gæs og en afrikansk tranes parringsskrig.
Stemmebånd og strubehoveder er væk
\ Fakta
Spørg Videnskaben Classic Cirka en gang om ugen hiver vi en artikel frem fra det bugnende arkiv i brevkassen Spørg Videnskaben. Denne artikel blev oprindeligt bragt 15. maj 2009.
Problemet med at finde ud af, hvordan dinosaurerne lød i virkeligheden, skyldes, at vi kun kender dem fra fossiler.
»Vi finder kun knoglerester fra dinosaurerne. Stemmebånd og strubehoved er blødere end knogler, og de er altid væk, når vi finder fossiler,« siger Jesper Milan.
De fleste fugle har, ligesom mennesker, strubehoved og stemmebånd, som gør dem i stand til at sige avancerede lyde. Uden fossiler, hvor de blødere dele er bevaret, kan vi ikke få klart svar på, hvordan dinosaurerne lød.
I 2007 blev der fundet en delvist mumificeret dinosaur i Kina. En stump af den bløde, men skællede, hud var bevaret. Det er utroligt sjældent at finde dinosaurer, hvor der er bevaret bløde dele. Men fundet giver håb om, at palæontologerne en dag finder et fossil, hvor stemmebåndet er i god behold. Så ville man kunne sige mere præcist, hvordan de forhistoriske dyr lød.
Dinosaurus havde trompet i næsen
For ti år siden rekonstruerede amerikanske forskere kraniet fra en parasaurolophus i håb om at finde ud af, hvilke lyde, den har kunnet sige.
Parasaurolophus har en meget lang næse, der ender som horn på toppen af kraniet. Forskerne blæste luft i gennem kraniet og næsen, og det lød cirka som en trompet.
Uden stemmebånd kan man dog ikke være sikker på, at lyden er realistisk. Men de amerikanske forskere vurderer, at dinosauren ville have lydt meget fugleagtig, hvis den havde haft stemmebånd.
Slangen er tavs – men dinoer har nok haft brug for lyd
En andet bud på dino-lyde kommer fra krybdyr (firben, slanger, krokodiller, skildpadder m.fl.). Modsat fugle er krybdyr meget tavse dyr. Slanger siger ingenting, og selv de mest larmende krybdyr, krokodillerne, siger næsten ingenting.

Krokodiller er ligesom fuglene slægtninge til dinosaurerne. De har intet stemmebånd. De er nødt til at suge store mængder luft ned i lungerne og udstøde det meget voldsomt for at lave lyd. På den måde kan de hvæse og lave dybe lyde under vandet. En forhistorisk kæmpekrokodille ville sandsynligvis have sagt næsten samme lyde som en nutidig krokodille. Men måske lidt mere højlydt.
Dinosaurerne kan altså have lydt som både fugle og tavse krybdyr.
Men Jesper Milan tror ikke, dinosaurerne har været tavse. Mange dinosaurer har været flokdyr og har derfor haft brug for at kommunikere. Han mener derfor, det er mest sandsynligt, at de har sagt en eller anden form for lyd.
»Jeg vil gætte på, at de fleste har lydt lidt som fugle,« siger Jesper Milan.
Måske lød brontosaurus som en ko?
Kan man ikke forestille sig en kæmpestor brontosaurus være musestille eller sige som en fugl, er der stadig mulighed for, at den har lydt som et helt andet dyr.
»Brontosaurus, som var planteæder og flokdyr, kunne måske have lydt mere som en ko,« siger Jesper Milan.
»Men igen, det kan man kun gætte om,« tilføjer han.
Vi må gætter videre. Mere sikkert er det til gengæld, at Ralf Frimand får en Videnskab.dk-T-shirt for sit spørgsmål, og at du selv kan stille spørgsmål til videnskaben ved at skrive en mail til: redaktionen@videnskab.dk.