Sådan blev Folketingsvalg hemmelige
Før 1901 var det ikke hemmeligt, hvem man stemte på ved Folketingsvalg. I videoen kan du høre, hvorfor det var et problem, og hvorfor vi i dag har hemmelig afstemning i Danmark.

Tænk, hvis din nabo og arbejdsgiver vidste lige præcis, hvad du stemmer ved Folketingsvalg.

I dag ville det virke meget besynderligt. Men vi skal kun lidt over 100 år tilbage i tiden, før det var helt normalt. 

Før 1901 stemte man nemlig ved håndsoprækning på torvet. Var antallet af hænder, der blev rakt i vejret til fordel for en kandidat, ikke overbevisende nok, afgav man i stedet en skriftlig stemme, som man skrev ned i en protokol sammen med sit navn. Alt var åbent.

Det findes derfor eksempler på, at arbejdsgivere pressede deres ansatte til at stemme på det samme parti som dem selv. Satte de ansatte sig imod, mistede de deres arbejde.

I videoen herover viser historiker Christian Larsen fra Rigsarkivet Danmarks første stemmeseddel og fortæller den spændende historie om, hvordan vi i sidste ende fik hemmelig stemmeafgivning i Danmark.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk