Penkowa overrasker: åbningstaler ved Scientology-udstilling
Milena Penkowa har netop holdt åbningstale for en psykiatri-udstilling i Lund, arrangeret af en forening, som er dannet af Scientology. Men Penkowa selv har ikke forbindelse til den nyreligiøse forening, fortæller hun.

Tidligere professor ved Københavns Universitet Milena Penkowa har netop åbnet udstillingen 'Psykiatri – ärlig hjälp eller förnedring?' i Lund. Udstillingen er arrangeret af Scientology-foreningen KMR. (Foto fra pressemeddelelse)

Tidligere professor ved Københavns Universitet Milena Penkowa har netop åbnet udstillingen 'Psykiatri – ärlig hjälp eller förnedring?' i Lund. Udstillingen er arrangeret af Scientology-foreningen KMR. (Foto fra pressemeddelelse)

Milena Penkowa. Navnet er i sig selv nok til at kalde en del associationer frem i hovedet på de fleste, der fulgte med i nyhederne, da sagen om den omstridte hjerneforsker rullede i medierne for nogle år siden.

Nu overrasker Penkowa igen, men denne gang i en helt anden retning, end vi har kendt hende for tidligere:

Penkowa har netop været hovedtaler ved åbningen af en ny psykiatri-udstilling i Lund. Det er selvfølgelig i sig selv ikke så underligt, da den tidligere professor ved Københavns Universitet stadig er aktiv som foredragsholder og rådgiver via hjernekesperten.dk, efter at hun har indstillet forskerkarrieren.

Mere overraskende er det, at arrangøren af udstillingen 'Psykiatri – ärlig hjälp eller förnedring?' er Kommittén för Mänskliga Rättigheter (KMR) eller Citizens Commission on Human Rights, som er en forening dannet af den nyreligiøse bevægelse Scientology og psykiatri-kritikeren Thomas Szasz.

LÆS OGSÅ: Sådan snød Penkowa med sine resultater

Penkowa: Overmedicinering giver børn hjerneskader

At Penkowa var hovednavnet, da udstillingen åbnede, fremgår af en pressemeddelelse, som KMR selv har sendt ud.

I pressemeddelelsen beskriver KMR, hvad Milena Penkowa blandt andet talte om i sin åbningstale:

Fakta

2005: IMK Almene Fond donerer 5.650.000 kroner til Milena Penkowas forskning for Københavns Universitet. Dengang var det den største enkeltbevilling givet fra en privat fond til hendes fakultet.

2010: Milena Penkowa indklages for Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU), og Københavns Universitet må tilbagebetale 2 mio. kroner til IMK Almene Fond.

2012: Et internationalt ekspertpanel bekræfter mistanken mod Penkowa for 'bevidst uredelighed' og retter samtidig kritik af universitetet.

»Milena Penkowa hævder, at der forekommer en stor overmedicinering af børn. Medicinen giver ifølge hende skader på hjernen.«

Svensk børnelæge undrer sig over Penkowa-optræden

Præsentationen har fået den svenske børnelæge Mats Reimer op af stolen:

»Hun præsenteres i scientologernes pressemeddelelse som 'læge og professor i neurologi'. Men hun er faktisk en ex-professor, og det er efter min mening passende, at netop Penkowa indvier en udstilling, som er mere fantasi end fakta,« skriver Mats Reimer i et blogindlæg på den svenske udgave af Dagens Medicin.

Afviser forbindelse til Scientology

Milena Penkowa forklarer overfor Videnskab.dk, at hun ikke har forbindelse til hverken Scientology eller NMK:

»Jeg har intet med dem at gøre. Jeg blev booket til et foredrag gennem min bookingagent, ligesom med alle de andre foredrag, jeg holder,« siger hun.

 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.Det sker