Makakaber kan spotte turisters mest værdifulde ejendele, og hvem der er nemmest at stjæle fra
Makakaber Stjæler Turister Byttehandel

Makakaber på den indonesiske ø Bali har over de seneste årtier fundet ud af, hvordan de får mest mulig mad ved at stjæle turisters mest værdifulde personlige ejendele. (Foto: Shutterstock).

Makakaber på den indonesiske ø Bali har over de seneste årtier fundet ud af, hvordan de får mest mulig mad ved at stjæle turisters mest værdifulde personlige ejendele. (Foto: Shutterstock).

18 januar 2021

Ved Uluwatu-templet på øen Bali huserer en stor gruppe makakaber. Her er de berygtede for at stjæle turisters ejendele, som de nægter at give fra sig, indtil de får mad for deres bytte.

Ved at studere en lang række videoer har forskere opdaget, at makakaberne er dygtige til at udpege, hvem af turisterne der render rundt med den mest værdifulde last, som de kan få fat i.

Det skriver The Guardian.

Makakaberne går i højere grad efter elektroniske genstande end objekter som tomme kameratasker og hårnåle, fortæller Jean-Baptiste Leca, der er lektor i psykologi ved University of Lethbridge i Canada og hovedforfatter bag studiet, til den britiske avis.

Aberne er ligeledes erfarne i at spotte de gæster, der ignorerer advarslerne fra de lokale om, at de skal holde deres personlige ejendele tæt ind til kroppen.

I en video fra BBC fra 2016 kan du se, hvordan snedige aber stjæler turisters personlige ejendele:

Jean-Baptiste Leca og resten af forskerholdet har filmet interaktioner mellem aberne og turisterne i mere end 273 dage og analyseret sig frem til, at primaterne krævede en større mængde mad, jo mere værdifuld den stjålne genstand var.

I nogle tilfælde kunne forhandlingerne vare helt op til 25 minutter.

Det er første gang, at forskere har udforsket makakaberne ved Uluwatu på Bali i det fri.

Men det er langt fra det eneste sted i verden, hvor aber kommer tæt på turisterne. Også i Indien og Thailand har man set snedige aber, der har stjålet adskillige genstande.

Ifølge The Guardian er man i mange regioner, hvor aberne holder til, bekymrede for, at de er blevet mere aggressive under coronapandemien, da færre turister betyder mindre mad for dem.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.