Kør spritkørsel og udspørg søvnforskere med Videnskab.dk på Kulturnatten
Vi udforsker også historiens makeuptendenser og giver dig et godt gys.
Kulturnatten 2017 Videnskab.dk

Det er hos Styrelsen for Forskning og Uddannelse, at de fedeste arrangementer på Kulturnatten 2017 foregår. (Foto: Sattrup & Høst)

Fredag 13. oktober 2017 kan du møde Videnskab.dk til fire arrangementer på Kulturnatten. Vi kaster os blandt andet ud i eksperimenter på scenen og en vaskeægte live-udgave af Spørg Videnskaben.

Du kan møde Søren Storm og Mikkel Andersen fra Videnskab.dk’s YouTube-kanal Newgame, når de sammen med alkoholforsker Morten Grønbæk udfordrer publikum til at køre bil med en promille på 2,5. Nå ja, i bilspillet GTA og med en simuleret promille vel at mærke.

Mød os på Kulturnatten

Arrangementerne foregår hos Styrelsen for Forskning og Uddannelse: Bredgade 40, 1260 København K fra klokken 19.00-23.00.

Vi får senere besøg af Cecilia Demant, værtinde på Videnskab.dk’s YouTube-kanal Skønhedslaboratoriet, når hun sammen med forsker Franziska Bork-Pedersen, dykker ned i emner fra makeuppens verden.

Det og meget mere kan du opleve på Kulturnatten hos Styrelsen for Forskning og Uddannelse fra klokken 19.00-23.00.

Hvad undrer dig ved søvn?

Udover arrangementerne med Videnskab.dk’s YouTube-kanaler kan du også deltage i en vaskeægte Spørg Videnskaben Live.

Det skal handle om søvn, og vi får besøg af tre forskere, som kan gøre os klogere på alt fra søvnmønstre gennem tiden, til hvilke socioøkonomiske konsekvenser det kan have for et samfund, hvis befolkningen ikke får nok søvn.

Læg derfor hjernen i blød, og send os gerne dine spørgsmål om søvn allerede nu – enten i en kommentar til denne artikel eller i en mail til redaktion@videnskab.dk. Pointerne vil også senere blive samlet i en artikel på Videnskab.dk.

Da Kulturnatten i år falder på fredag den 13. slutter vi aftenen med et godt gys, når en uskyldig forsøgsperson får lov at spille gyserspil på scenen, mens Newgames Søren Storm og Mikkel Andersen dykker ned i gruens mekanismer med horrorforsker Jens Kjeldgaard-Christiansen.

Læs det fulde program i boksen under artiklen – og vi ses til Kulturnatten 2017 hos Styrelsen for Forskning og Uddannelse.

Program - Kulturnatten 2017

Uddannelses- og Forskningsministeriet, Bredgade 43, fredag den 13. oktober, klokken 19.00-23.00

Tidsplan
19.00 – 19.30: Newgame
20.00 – 20.30: Skønhedslaboratoriet
21.00 – 21.30: Spørg Videnskaben
22.00 – 22.30: Newgame

19.00. Newgame – Hvor godt kan du køre bil med en promille på 2,5?
Hvor svært er det at køre bil, når man har fået lidt for meget indenbords?
Det tester vi under forsvarlige rammer, når Newgame, Videnskab.dks YouTube-kanal om videnskab og gaming, udfordrer dig til at spille bilspil udstyret med promillebriller, der kan simulere beruselse. Sammen med Mikkel fra Newgame vil alkoholforsker Morten Grønbæk og formand for Dansk Kørelærer-Union, René Arnt, beskrive, hvordan alkoholen påvirker bilisterne og beskrive, hvilke og hvor mange forseelser de laver.

20.00 Skønhedslaboratoriet
Mød Cecilia Demant fra Youtube-kanalen Skønhedslaboratoriet, når hun sammen med forsker Franziska Bork-Pedersen (forsker i mode og kultur), dykker ned i emner fra makeuppens verden. Her kan du lære meget mere om nogle af de makeuptendenser, vi har set i løbet af 1900-tallet, samt hvordan disse tendenser hænger sammen med andre samfundsmæssige tendenser.
Skønhedslaboratoriet har til formål at tilbyde de unge saglig viden i et hav af subjektive holdninger og sponsoreret indhold på YouTube.
Efterfølgende er der mulighed for at få taget billeder sammen med Cecilia.

21.00 Spørg Videnskaben – Søvn
Spørg Videnskaben er Videnskab.dk’s brevkasse, som vi bringer ud til brugerne under dette års Kulturnat. Det overordnede emne er søvn. Vi fokuserer blandt andet på børn og søvn, søvnmønstre gennem tiden, og hvilke socioøkonomiske konsekvenser det kan have for et samfund, hvis befolkningen ikke får nok søvn. Inden arrangementet kan du sende spørgsmål til forskerne på Videnskab.dk’s Facebook-side.

Panelet består af:

  • Poul Jennum fra Københavns Universitet, der belyser søvn fra den fysiologiske vinkel.
  • Mikkel Venborg Pedersen fra Nationalmuseet, som vil tale om søvnhistorie, og hvordan søvnvaner har ændret sig.
  • Jens Bonke fra Rockwool Fonden, der kan fortælle om de samfundsøkonomiske konsekvenser af, at vi får for lidt søvn.

22.00 Newgame – Horrorspil sætter spor i kroppen
I anledning af fredag den 13. kaster vi os over horrorgenren. Søren og Mikkel fra Newgame interviewer horrorforsker Jens Kjeldgaard-Christiansen fra Aarhus Universitet, som vil fortælle om de mekanismer, spillene bruger for at skræmme livet af os. Alt imens en uskyldig forsøgsperson får lov at spille gyserspil på scenen.