Hvorfor er mænd mere kriminelle end kvinder?
Mænd dominerer kriminalitetsstatistikkerne, men kvinderne er ved at indhente dem. En læser vil gerne vide, hvorfor der er forskel på, hvor meget kriminalitet de forskellige køn begår.
kriminalitet, mænd, kvinder forbrydelser kønsroller

Mænd bliver oftere kriminelle end kvinder, og det ligger i både deres natur og kultur. (Foto: Shutterstock)

Mænd bliver oftere kriminelle end kvinder, og det ligger i både deres natur og kultur. (Foto: Shutterstock)

Vigfus på 10 år har lagt mærke til noget: Når nyhederne rapporterer om bander, røverier, mord, vold, bedrageri, skatteunddragelse og så videre, bliver de kriminelle handlinger næsten altid begået af mænd.

På ham virker det, som om mænd er meget mere kriminelle end kvinder.

Vigfus har derfor spurgt sin far, om der er en sammenhæng, men da faren kun kunne svare 'øøh bøøøøh', har den 10-årige Videnskab.dk-læser i stedet sat sig til tastaturet og sendt spørgsmålet ind til nogen, der i hvert fald kan finde et svar til ham.

Vigfus skriver i sin mail til os:

»Hej Videnskab.dk. Jeg vil gerne vide, om mænd laver mere kriminalitet end kvinder og hvorfor?«

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Mange flere kriminelle mænd

For bedst at kunne besvare Vigfus' spørgsmål, har vi taget fat i to forskere, der ved noget om sagen.

Den ene er Torben Bechmann Jensen, der er studieleder på Institut for Psykologi ved Københavns Universitet, og den anden er Ann-Karina Eske Henriksen, der er postdoc ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde ved Aalborg Universitet.

Begge forsker i kriminalitet.

Ann-Karina er den første til at få ordet, og hun kan bekræfte Vigfus’ formodning: Mænd begår meget mere kriminalitet end kvinder.

Faktisk begår mænd fem gange så meget kriminalitet som kvinder. For 20 år siden begik mænd 10 gange så meget kriminalitet som kvinder, men forskellen mellem kønnene er ved at blive indsnævret.

Ydermere begår mænd også oftere fængselskrævende kriminalitet, hvilket betyder, at kun hver tyvende indsatte i de danske fængsler er kvinde.

»Mænd laver stadig meget mere grov kriminalitet som vold og røverier, mens kvinder ofte bliver dømt for bedrageri, tyverier og trafikforseelser, der sjældent takseres til fængsel,« forklarer Ann-Karina Ekse Henriksen.

Vi overfalder kun dem, som er svagere end os

Ifølge Torben Bechmann Jensen er der flere forskellige årsager til, at mænd er mere kriminelle end kvinder. Hver lille årsag bidrager til den store forskel, der udgør de statistikker, som vi ser i dag.

Torben Bechmann Jensen fortæller, at mænd først og fremmest er mere kriminelle end kvinder, fordi de kan være det.

Gælder det eksempelvis økonomisk kriminalitet, sidder mænd oftere end kvinder på pengene, og styrer man finanserne, er det lettere at blive lokket til at åbne en skjult bankkonto i Panama eller på anden måde undlade at betale skat.

Gælder det vold og røverier, er mænd også mere tilbøjelige til at tro, at de kan vinde et eventuelt slagsmål, og det er en afgørende faktor for, om man overhovedet kaster sig ud i voldelig kriminalitet.

»Kvinder kan også finde på at ende i et slagsmål, men gruppen af personer, som er svagere end den kvinde, som udøver volden, er mindre end gruppen af personer, der er mindre end den mand, som udøver volden. Da vi af natur helst vil slås med nogle, der er svagere end os selv, begår kvinder mindre voldelig kriminalitet end mænd,« forklarer Torben Bechmann Jensen.

Mænd begår vold, fordi de kan

Torben Bechmann Jensen peger også på et andet aspekt af voldelig kriminalitet, som formentlig giver udslag i statistikkerne.

Mænds større råstyrke gør, at deres vold er mere ødelæggende, end kvinders er, og derfor bliver mænds vold oftere anmeldt.

Det drejer sig på den måde om ren og skær fysisk formåen i forhold til at gøre skade på andre.

»Når kvinder udøver vold på mænd, bliver det ikke nær så ofte anmeldt, som når mænd udøver vold på kvinder. Sandsynligheden, for at det vil blive registreret som vold, er også mindre,« siger Torben Bechmann Jensen.

Mænd og kvinder opdrages forskelligt

Tager vi et skridt tilbage, skal en stor del af baggrunden for den kriminelle adfærdsforskel mellem kønnene findes i vores barndom og opvækst.

Begge forskere fortæller, at mænd er opflasket til at sørge for familien, jage og skaffe midler, mens kvinder skal drage omsorg og sikre familien indadtil.

»Det ser man på tværs af næsten alle samfund,« fortæller Torben Bechmann Jensen.

kriminalitet, mænd, kvinder forbrydelser kønsroller

Mens piger opdrages til at drage omsorg, opdrages drenge i højere grad til at beskytte og jage. (Foto: Wikipedia Commons/Sabina von Kessel)

Gaden er ophav til kriminel adfærd

De sociale normer spiller ind i den måde, som drenge og piger bliver opdraget, og det leder til adfærd, som i sidste ende kan gøre den enkelte kriminel.

Kriminel adfærd starter eksempelvis ofte blandt unge mænd, der hænger ud på gaderne om aften.

De laver lidt hærværk og lidt tyveri, og hvis de ikke får trådt på bremsen, kan det lede til grovere kriminalitet senere i livet.

Piger er derimod opdraget til, at det sender nogle helt forkerte signaler om dem, hvis de befinder sig på gaden. De er meget mere hjemme og underlagt en strammere social kontrol.

Derfor ender piger sjældnere end drenge i de situationer, hvor kriminel adfærd ofte har sit udspring – hvilket vil sige i større grupper af unge, som hænger ud på gaden.  

»Over hele verden bliver piger fulgt tættere af deres forældre og samfundet, og der bliver også opdraget mere på dem, fordi de skal følge nogle meget strammere sociale normer end drenge,« forklarer Ann-Karina Eske Henriksen og fortsætter:

»Når vi taler om forskel i kriminalitet mellem drenge og piger, handler det både om, at drenge har adgang til at lave mere kriminalitet, og at piger ofte er forhindret adgang på grund af social kontrol fra forældre og jævnaldrende.«

Drenges adfærd tæt på kriminel adfærd

Kigger man på drenge og pigers generelle adfærd, er drenges adfærd også mere risikobetonet. Det handler ofte om at være stærk, modig og om at turde tage chancer.

Disse karaktertræk er også stærkt forbundet til det at være kriminel, så på den måde er der en sammenhæng mellem maskulin adfærd og kriminel adfærd, hvorimod feminin adfærd ligger meget langt væk fra kriminel adfærd.

»Vi ser ofte, at når unge mænd bliver marginaliseret og sat uden for samfundet, forsøger de at opnå status ved at udvise de karaktertræk, som de finder maskuline. De samme karaktertræk kan også blive starten på en kriminel løbebane. Det samme gælder ikke for kvinder, der langt sjældnere prøver at passe ind i grupper, hvor der bliver set op til det at være risikovillig og modig,« siger Ann-Karina Eske Henriksen.

Mænd laver røverier, kvinder prostitution

Et andet eksempel på det ovenstående er den måde, som henholdsvis mænd og kvinder forsøger at tjene penge til for eksempel et stofmisbrug.

Her vil mænd ofte vælge tyverier, røverier, overfald og så videre, mens mange kvinder tyer til prostitution.

»Det er langt mindre kriminelt at sælge sex, end det er at lave et overfald. Der er på den måde et hav af årsager til, at mænd oftere end kvinder ender med at begå kriminalitet,« siger Torben Bechmann Jensen.

kriminalitet, mænd, kvinder forbrydelser kønsroller

Kvinder er oftere børnenes primære omsorgsperson, og derfor tager kvinder ikke lige så mange chancer med kriminalitet. (Foto: Shutterstock)

Mødre vil ikke risikere at miste deres børn

Slutteligt er der også forskelle i henhold til de ting, som afholder de forskellige køn i at begå kriminalitet, og her spiller specielt børn en rolle.

Ofte bor børnene hos deres mor, hvilket vil sige, at hvis far ender i fængsel, er den primære forælder i barnets liv der stadig.

Gælder det kriminalitet, kan mænd således tage chancer på deres egne vegne, når de begår en kriminel handling, mens kvinden tager chancer på både sit barns og egne vegne.

»For de fleste kvinder vil risikoen for at blive fjernet fra deres børn afholde dem fra at begå en kriminel handling,« siger Torben Bechmann Jensen.

Tak for spørgsmålet

Vi takker Vigfus for det gode spørgsmål og kvitterer med en flot Videnskab.dk-T-shirt, som kan mindre ham om at holde sig på den rigtige side af loven.

Vi takker også Torben Bechmann Jensen og Ann-Karina Eske Henriksen for at hjælpe os med et svar.

Sidder du med et spørgsmål, som du mener, at videnskaben bør kunne svare på, er du velkommen til at sende det ind til os på sv@videnskab.dk, og så skal vi se, hvad vi kan gøre ved det.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk