Her er, hvad mænd og kvinder går efter hos drømmepartneren
Når det kommer til de kvaliteter, vi ønsker os i en partner, er der relativt stor forskel på, hvad mænd og kvinder går efter.

Kvinder foretrækker en ældre, ambitiøs partner med gode økonomiske udsigter. Mænd vil helst have en yngre, fysisk attraktiv partner. (Foto: Shutterstock)

Kvinder foretrækker en ældre, ambitiøs partner med gode økonomiske udsigter. Mænd vil helst have en yngre, fysisk attraktiv partner. (Foto: Shutterstock)

Hvor vigtigt er det, at kæresten kan lave mad? Eller at han er trofast?

Det er spørgsmål, som mere end 10.000 kvinder og mænd fra 33 lande og 37 forskellige kulturer har svaret på i en amerikansk undersøgelse. De blev bedt om at vurdere en lang række egenskaber og om at afgøre, om de var uundværlige i en potentiel partner.

Forskerne kom frem til, at de kunne gætte kønnet på de adspurgte med 92,2 procents sikkerhed, udelukkende baseret på hvad han eller hun ledte efter i en partner.

De fandt det samme mønster af kønsforskelle i de forskellige lande. Det indikerer, at det ikke kun er kulturelt bestemt, hvad vi leder efter i en partner.

»Fundene understøtter teorien om, at mænd og kvinder gennem deres evolutionære historie har mødt meget forskellige udfordringer, når det kommer til at fortage et godt valg af en partner,« skriver evolutionspsykolog og leder af undersøgelsen Daniel Conroy-Beam i en email til forskning.no.

For selvom begge køn først og fremmeset ser ud til at søge en sød og loyal partner med et godt helbred, så er der andre kvaliteter, som mænd og kvinder tilsyneladende prioriterer meget forskelligt.

Ambitioner og frugtbarhed

Kvinder foretrækker en ældre, ambitiøs partner med gode økonomiske udsigter. Mænd vil helst have en yngre, fysisk attraktiv partner.

Det er ingen spøg at være gravid i 9 måneder og derefter skulle bruge enorme mængder energi på at producere mælk til et barn.

Teorien er, at den første kvinde, som formåede at finde en partner, der have midler til at hjælpe hende med at skaffe mad og ly, fik mulighed for at få flere børn, end de kvinder som valgte mindre ressourcestærke partnere.

I den forstand kan det at foretrække den rette slags mand have været en mekanisme, som indirekte bidrog til at øge barnets chancer for overlevelse. Døtrene arvede morens præference for ressourcestærke mænd og kunne på denne måde sørge for deres egne børns overlevelse.

Denne præference kan blive forstærket over generationer-  selv i det moderne samfund. Baseret på dette kan vi, ifølge Conroy-Beam, forvente, at kvinder har en tendens til at ville have en trofast og ambitiøs højstatus partner, da det er træk, som forbindes med evnen til at skaffe ressourcer.

Mænd stod over for helt andre udfordringer for at få børn

Et attraktivt ydre er et hint, der fortæller noget om kvindens frugtbarhed. Sådanne hints har stor betydning, fordi menneskets fertilitet ellers er skjult.

Det har historisk set været en fordel for manden at kunne genkende sådanne hints, eftersom det har øget hans chancer for, at parre sig med en frugtbar kvinde.

Forskerne ved fortsat ikke, om de generelle kønsforskelle er større end de individuelle variationer om, hvad man ønsker sig i en partner.

Der er mange faktorer, der bidrager til de individuelle forskelle. Blandt andet har det meget at sige, om man er interesseret i et fast forhold eller en hurtig flirt.

Begrænset metode udsat for kritik

Leif Edward Ottesen Kennair, der er evolutionspsykolog ved Norges teknisk-naturvidenskablige universitet NTNU synes, de nye fund er spændende. Han fortæller:

Mænd forsøger at finde unge, attraktive kvinder, som i teorien bør være meget fertile. Her er det den verdensberømte playboy Hugh Hefner med modellerne Holly Madison (tv) og Kendra Wilkins (th). (Foto: s_bukley / Shutterstock

»Før har man kun vurderet trækkene enkeltvis - som for eksempel alderspræference og højdepræference. Men nu har man samlet mange træk i den samme undersøgelse og fået en vurdering af den samlede forskel på mænd og kvinders generelle partnerpræferencer. Det tegner et meget tydeligt billede.«

Ifølge Ottesen Kennair er der ikke fundet mange uligheder i personligheden mellem mænd og kvinder, men når det gælder valget af en partner, er vi meget forskellige.

Men forskerne konkluderer ikke, at forskellene er et resultat af evolution.

»Men vi har en teori, som går ud på at mænd og kvinder - på grund af deres forskellige evolutionære udfordringer - har udviklet forskellige psykologiske mekanismer, som ligger til grund for valget af partner. Det er muligt at teste denne teori, og det er denne teori, der bedst kan forudsige seksuel adfærd og adfærden ved partnerudvælgelse,« forklarer Ottesen Kennair.

Studiets metode har sine begrænsninger

Forskerne mener, at det bekræfter teorien, at de samme kønsforskelle findes i så mange forskellige kulturer.

»Men kulturerne er måske ikke så forskellige endda,« påpeger Ottesen Kennair.

Metoden, som forskerne har benyttet i undersøgelsen, møder dog kritik af Terje Bongard, der er biolog ved Norges Naturforsknings Institut.

»Udspørgning er en begrænset metode, som gør det vanskeligt at sige noget om, hvilke mekanismer ligger bag disse præferencer,« udtaler Terje Bongard, som har en doktorgrad i menneskelig adfærd.

Selv er han optaget af at finde ud af, hvordan vi som mennesker reagerer på medfødte følelser, afhængig af hvilken situation vi befinder os i. Her kan kultur spille en stor rolle.

Ligestilling påvirker os

På trods af at forskerne fandt de samme kønsforskelle i alle 37 kulturer, viste undersøgelsen alligevel, at forskellene var en anelse mindre i kulturer, hvor ligestillingen er større.

Conroy-Beam tror, at man vil se de samme kønsforskelle i et helt ligestillet samfund.

»Det er faktisk netop, hvad vores data viser. Kønsdiskriminering ser ikke ud til at skabe kønsforskelle. Det er heller ikke sådan, at diskrimenering forstærker allerede eksisterende forskelle,« fortæller Conroy-Beam.

Han afslutter med at understrege, at kultur ikke er det modsatte af evolution og tilføjer:

»Kultur påvirker vores adfærd, fordi vi har udviklet os til at være en kulturel art.« 

© forskning.no Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk