Sponseret af Syddansk Universitet

Syddansk Universitet og Videnskab.dk samarbejder om at bringe videoer med forskningsformidling.

Hele Danmarks darling: Bliv klogere på julebryggen
Julebryg er tæt knyttet til råhygge med vennerne fulgt af en ordentlig omgang tømmermænd, og dén del af traditionen kender du formentlig ret meget til. Men hvor meget ved du ellers om de lækre, læskende bobler? Bliv klogere her.

Julen er over os. I hvert fald når man tager en tur ned i det lokale supermarked.

Her bugner det med juledekorationer, nissehuer og ikke mindst: juleøl. 

Men hvad ved du egentlig om vores allesammens yndede juledrik? Videnskab.dk bringer her en masse gode artikler om julebryg og øl generelt, så du kan brillere hen over sildemaden til julefrokosten.

Forsker: Tuborg forsøger at være din 'ven'

Traditionen tro løb årets J-dag af stablen 7. november, hvor et hav af danskere fejrede, at Tuborgs Julebryg var landet i butikkerne. Og snart kan de fleste danskere se den folkekære Tuborg-reklame, der hvert år løber over TV-skærmen og præger bybilledet.

Om du kan lide den eller ej, er Tuborgs julebryg-reklame kommet for at blive. Mange eksperter vurderer i hvert fald, at Tuborgs Julebryg er den perfekte reklame.

I toppen af denne artikel kan du høre Mathias Bode, der er lektor på Institut for Marketing & Mangement på Syddansk Universitet, fortælle, hvilken betydning julebryggen har for den danske jul, og høre mere om, hvordan Tuborg med deres reklamespot forsøger at blive din 'gode ven'.

Vikingemjød og sunde vaner

Hvis du er mere historisk interesseret, kan du også dykke ned i, hvorfor vi kalder det ’øl’, eller hvordan vikingerne åd og drak julen væk i stærk julemjød, der var datidens svar på julebryggen.

Går du op i sundhed, og tæller kalorier hver gang du nupper en julebryg? Så skal du måske læse artiklen, der handler om, hvorvidt juice eller øl feder mest. Du vil (måske) blive overrasket.

Derudover kan du berolige dig selv med, at tre glas øl om dagen faktisk skulle gøre dig slank, og at humlet øl er godt for knoglerne.

Festtricks og tømmermænd

Vil du være julefrokostens midtpunkt? Så kunne det være, at du skulle investere i et nyt fadølsanlæg, der serverer en frisk fadøl på fire sekunder

Finder du dig selv i den penible situation, at du er 'kommet til' at nuppe sidemandens øl til festen, kan du fortælle personen, at du rent faktisk gør ham en tjeneste, ved at drikke hans øl, da den indeholder hundredvis af insekter - okay okay, indrømmet: De er faktisk sunde.

Og når festen engang er slut, og du vågner dagen derpå iført et øl-lugtende nissekostume og dunkende hovedpine, kan du passende læse alt, hvad du bør vide om tømmermænd.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.