Alt, hvad du bør vide om tømmermænd
En våd aften i byen følges ofte op af de irriterende tømmermænd, men hvorfor opstår de, og kan man undgå dem? Vi bringer her seks artikler, hvor forskere deler deres viden om tømmermændene.

Dagen efter julefrokosten kan være hård at komme igennem, men måske kan forskernes viden hjælpe dig fremover. (Foto: Shutterstock)

Dagen efter julefrokosten kan være hård at komme igennem, men måske kan forskernes viden hjælpe dig fremover. (Foto: Shutterstock)

Vi har alle sammen været der. Dankortet gløder stadig, tøjet lugter af røg og daggammel julebryg, og telefonen indeholder beskeder, som man ikke engang orker at åbne. Dagen efter en julefrokost kan have mange forskellige udfordringer, men den værste har vi alle til fælles: tømmermændene.

Men hvordan slipper man af med dem? Hvorfor får kvinder de værste tømmermænd? Skal man holde sig til én slags alkohol, og kan man få tømmermænd af at spise for meget?

Vi har samlet seks gode artikler, der kan besvare de mange spørgsmål, du måtte have om tømmermænd.

1) Ti myter om alkohol: Tømmermænd

Bliver tømmermænd værre, når man blander forskellige slags alkohol? Virker kaktuspiller? Og hjælper det, hvis man lige snupper en midnight-snack inden sengetid? Her bekræfter og afliver forskerne de 10 mest kendte myter om tømmermænd.

2) Sådan skruer du ned for tømmermændene

Mørk alkohol giver værre tømmermænd end lys. Amerikanske forskere har hældt forskellig spiritus på 95 raske mennesker, og du kan her læse, hvilken slags alkohol der gav de værste tømmermænd.

3) Kvinder får de værste tømmermænd

En stor, dansk undersøgelse viser, at kvinder får værre tømmermænd end … mænd. Undersøgelsen antyder også, at vi bør spise, mens vi drikker, og at vi ikke er blege for at overskride myndighedernes anbefalinger.

4) Kan man få 'mad-tømmermænd'?

Når bordet bugner af lækker julemad, kan det være svært at udvise mådehold, men kan man forspise sig så meget, at man får tømmermænd af det dagen efter – eller skal der snaps til, før man får dagen derpå ødelagt?

5) Asparges hjælper mod tømmermænd

Mange genkender nok lysten til en stor burger eller en fedtet pizza, når tømmermændene melder sig, men ifølge sydkoreanske forskere skal man vælge noget helt andet på menukortet. Asparges har nemlig en gavnlig effekt på tømmermændene.

6) Skål! Derfor kan du intet huske dagen derpå

De fleste har nok prøvet, at gårsdagens gerninger er gået i glemmebogen efter adskillige glas gin, men hvorfor er det egentlig, vi ikke kan huske, hvad vi har lavet i en god brandert?

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk