Du har popcorn og bland-selv-slik klar på sofabordet, tæppet er trukket godt op over ørerne, og kæresten knuger din hånd.
På TV-skærmen er en mand iklædt andre menneskers iturevne ansigter, som han har samlet ved at save nogle teenagere i småstumper.
Hvorfor synes du, det er en hyggelig måde at bruge din fredag aften på?
Denne gang består Brainstorm-holdet af værterne Jais Baggestrøm Koch og Anette Lilleøre, der giver dig forskernes svar på dét spørgsmål i podcasten, som du kan høre herover.
\ Om Brainstorm
’Brainstorm’ er Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen – udkommer fredage.
Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.
Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være støtte fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.
Gyserfilm som overlevelsesstragi
Måske hører du ’Mørkeland’. Podcasten om drabssager fra politiets arkiver har mellem 4-500.000 ugentlige downloads.
Så danskerne kan altså lide at have det uhyggeligt.
Hvorfor det forholder sig sådan, spørger podcastværterne lektor ved Aarhus Universitet Mathias Clasen om.
Han forsker i evolutionspsykologi og ved en masse om, hvad der er så lækkert ved gyserfilm for nogle mennesker.
Forskeren mener, at evolutionsteoriens fader, Charles Darwin, måske kan hjælpe med et bud på, hvorfor mange mennesker direkte opsøger det skræmmende og ubehagelige.
Vores begejstring og fascination for gys kan nemlig hjælpe os til at forberede os på faretruende scenarier.
På den måde kan hygge-gyset altså være en overlevelsesstrategi, der kan give en evolutionær fordel for dem, der holder af at blande fredagsslik med en blodrød TV-skærm.
Den mekanisme kalder forskerne for ’morbid nysgerrighed’. Du kan høre mere om den og meget andet i Brainstorms nyeste podcast-episode!
\ Sådan abonnerer du på Brainstorm
Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner – så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.
Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform.