Kort nyt

Kort nyt

Kort nyt er citathistorier, der er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

Gule taxaer er mere sikre end blå

Annonce:

Det er ikke kun din destination, du bør have overvejet, når du prajer en taxa. Hvis du vil sikkert frem, bør du også kigge på bilens farve, inden du sætter dig ind. Det viser et nyt studie fra Singapore, skriver Independent.

Studiet, der er lavet af forskere fra the National University of Singapore, viser, at gule taxaer har ni procent mindre risiko for at blive involveret i ulykker sammenlignet med blå taxaer. I alt var de gule taxaer i forsøget involveret i 6 færre ulykker per 1.000 taxaer.

Forskerne fulgte i alt 4.175 gule og 12.525 blå taxaer fra det samme taxafirma i Singapore, og de brugte data om bilernes fart til at udelukke farten eller antal stop som en faktor for antallet af ulykker.

Forskerne regnede sig desuden frem til, at økonomiske tab på grund af ulykker kan mindskes med cirka 1,2 millioner dollar – mere end 10 millioner danske kroner – årligt, hvis alle Singapores taxaer var gule.

Den opsigtsvækkende gule farve gør bilen mere synlig, og forskerne mener, at det kan være grunden til de færre ulykker for gule taxaer.

»Vores studie understreger, at det bør spille en stor rolle, hvor opsigtsvækkende en farve er, når man vælger farver til offentlig transport. En beslutning om kun at bruge gule taxaer kan potentielt redde liv og spare økonomiske tab på millioner,« siger projektets leder, professor Ho Teck Hua fra The National University of Singapore til Independent.

SJ

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts