De, der slår vejen forbi Combodias imponerende turistattraktion, templet Angkor Wat, kan nu få flere forhistoriske finesser med hjem i bagagen.
Et australsk hold af arkæologer har nemlig gjort sig nogle interessante fund.
Ved hjælp af laserteknologi har de opdaget en række skjulte skatte under den jord, templet står bygget på. Her gør fundet af et 1,5 kilometer lang og 600 meter bredt objekt arkæologerne særligt nysgerrige, skriver Livescience.com.
»Denne struktur er den mest slående opdagelse forbundet med Angkor Wat til dato. Dens funktion er stadig ukendt, og så vidt vides findes der ikke noget lignende i den angkoriske verden,« skriver professor Roland Fletcher fra the University of Sydney, der er en af forskerne bag opdagelsen, i en pressemeddelelse.
Karakteristiske spiralformer dækker fundet
Ifølge arkæologerne har den enorme struktur befundet sig på templets sydside, mens Kong Suryavarman den anden sad ved magten i det 12. århundrede. Men med hvilket formål er endnu en gåde.
Forskerne har ved hjælp af laserteknikken Lidar kunnet finde objektet uden at grave i Jorden, og de bider særligt mærke i nogle karakteristiske spiralformede strukturer, som dækker fundet. Også spiralerne er henlagt i mystik.
»Præcis hvordan spiralerne fungerede er ikke klart overhovedet,« skriver Damian Evans i den videnskabelige artikel, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Antiquity.
Et forsigtigt gæt fra arkæologerne lyder, at det underjordiske fund i sin tid har været en have, hvor de spiralformede mønstre havde en særlig religiøs betydning.
Tårne tjente som vogtere af helligdom
Ud over den mulige underjordiske have har arkæologerne fundet otte begravede tårne bygget af sandsten og en særlig klippetype kaldet laterit.
\ Fakta
Angkor Wat ligger i nærheden af byen Siem Reap i det nordvestlige Cambodia. Templet repræsenterer det hellige bjerg Meru, som man i hinduismen tror på er hjemsted for guderne. I dag bliver templet stadig brugt til religiøse formål. I modsætning til tidligere er det dog i dag buddhistisk.
Tårnene er fra starten eller midten af det 12. århundrede, og arkæologerne gætter på, at de har tjent som beskyttende element af en ukendt helligdom, mens bygningen af templet har været i fuld gang.
»Konfigurationen af de begravede tårne indeholder den unikke mulighed, at en helligdom blev bygget på den vestlige side af Angkor Wat-platformen, imens hovedtemplet blev bygget,« skriver arkæologerne i det nye studie.
Det er muligt, at helligdommen er blevet revet ned igen, efter arbejdet med hovedtemplet og bygningen af en port ved templets vestlige voldgrav for alvor tog fart.
Ikke kun for eliten
Der er ikke kun blevet skabt klarhed over det arkitektoniske landskab omkring Angkor Wat.
Fundet af boligrester og vandhuller udfordrer nemlig den opfattelse, man hidtil har haft af det sociale liv, der blev levet omkring templet.
»Det udfordrer den hidtidige forståelse af det sociale hierarki omkring Angkor Wat og viser, at templet muligvis ikke har været forbeholdt den rige og magtfulde elite,« skriver professor Roland Fletcher i pressemeddelelsen fra Sydney University.
Boligerne har med stor sandsynlighed været beboet af arbejdere, der servicerede templet, mener forskerne.
I 2012 havde Angkor Wat hele to millioner besøgende og var dermed Cambodias mest besøgte turistattraktion. Den nye opdagelse vil næppe gøre templet mindre populært.