Forsker svarer på 7 spørgsmål om at date sin kollega
Hvad gør man, hvis man er blevet forelsket i sin kollega på kontoret? Er det no go at date sin chef? En forsker i psykologi forklarer her, hvordan man bedst takler romancer på arbejdspladsen.

Se med, når en professor i psykologi giver dig svar på spørgsmål i forbindelse med at date kollegaer. (Video: Ted Talk/YouTube)

Se med, når en professor i psykologi giver dig svar på spørgsmål i forbindelse med at date kollegaer. (Video: Ted Talk/YouTube)

Du har sendt ham stjålne blikke fra dit skjul bag computerskærmen, hver gang han har kigget den anden vej med sine nøddebrune øjne. Suk, hvor er Peter fra marketing bare dejlig!

Mange mennesker kender til romancer og flirts på arbejdspladsen. Men hvordan griber man dem an? Og er der noget, man skal holde sig fra, når det gælder forhold på arbejdspladsen?

Det giver lektor i psykologi på Universiry of Maryland, Amy Nicole Baker, dig svar på i denne Ted Talk fra december 2018, hvor hun forholder sig til syv af de oftest stillede spørgsmål om kærlighed på kontoret.

Se videoen øverst i artiklen for at få svar på alle syv spørgsmål eller læs med herunder, når vi opsummerer de vigtigste pointer.

LÆS OGSÅ: Hvordan kan man forelske dig i en, man ikke bryder sig om?

Bør jeg date min kollega?

Hvis du er i den situation, at har fået følelser for en kollega, bør du spørge dig selv, om det, du ønsker, bare er sex og sjov, eller om dine følelser stikker dybere.

TED Talks på ForskerZonen
  • ForskerZonen håndplukker TED Talks, der er små videoer, hvor forskere spreder deres viden og ideer til, hvordan vi løser forskellige problemer i verden.
  • TED Talk-videoerne er som regel under 18 minutter, og organisationen er nonprofit.

»Hvis det første gør sig gældende, bør du overveje, om ikke det giver bedre mening at hoppe på Tinder,« siger Amy Nicole Baker i videoen.

Men hvis du derimod er ved at blive rigtig forelsket i Peter fra marketing, eller hvad han eller hun nu hedder og kommer fra, så bør du måske date din kollega.

»Studier viser nemlig, at dine øvrige kollegaer generelt er positive omkring romancer på arbejdspladsen, hvis de fornemmer, at I er ved at forelske jer og virkelig holder af hinanden. Men hvis de kan fornemme, at der er noget mere overfladisk på spil, virker det mere forstyrrende,« forklarer hun i videoen.

LÆS OGSÅ: Mobning blandt kollegaer øger risikoen for depression markant

Bør jeg date min chef?

Her svarer psykologilektoren prompte; »I langt de fleste tilfælde vil svaret være ’nej’.«

Og det handler om, at der sker en forvridning i den magtdynamik, der er i jeres forhold, som også kan smitte af på de andre medarbejdere på kontoret.

Der kan nemlig risikere at forekomme en favorisering af den, man er i et forhold med, eller at de andre føler, de står udenfor en ’indercirkel’, de ikke kan blive en del af.

Generelt viser forskningen også, at et forhold til chefen kan skade ens personlige karriere. De, som har haft et forhold til deres overordnede, bliver nemlig oftere valgt fra i forhold til forfremmelser og kompetencekurser, viser et eksperiment, som forskere har lavet, fortæller Amy Nicole Baker i Ted Talken.

»Hvis I så alligevel ikke kan leve uden hinanden, kan det være en idé, at den ene flytter afdeling eller skifter arbejdsplads,« foreslår hun.  

Hvorfor bliver vi ofte tiltrukket af vores kollega?

Men hvorfor bliver vi overhovedet så tiltrukket af dem, vi arbejder sammen med?

»Det korte svar er, at jo mere folk er sammen i dagligdagen, des større er sandsynligheden for, at de bliver tiltrukket af hinanden,« forklarer Amy Nicole Baker og tilføjer:

»Tiltrækningen kan ofte opstå, når I skal arbejde sammen om en fælles opgave og sidder oppe til sent og brainstormer. Så siger han/hun noget helt genialt, og så mærker du en følelse af glæde og påskønnelse.«

Derudover handler tiltrækning om, hvor meget I minder om hinanden. For selvom man siger, at modsætninger mødes, viser forskningen faktisk, at vi i høj grad vælger partnere, der minder om os selv, fortæller Amy Nicole Baker videre.

LÆS OGSÅ: Vi gifter os med dem, der ligner os selv

Et godt råd

Noget af det vigtigste, man skal huske på, når man indgår i et romantisk forhold til en fra sit arbejde, er at lade være at holde forholdet hemmeligt. 

»Folk kan sagtens gennemskue det, så bare vær ærlige omkring jeres forhold,« siger Amy Nicole Baker og fortsætter med et andet godt råd;

»Folk opfatter par som en samlet enhed, så prøv at gøre det klart for jeres kolleger, at I ikke er den samme person. I elsker hinanden, men I er ikke nødvendigvis altid enige.«

Du kan få svar på endnu flere spørgsmål om flirt og kærlighed på kontoret i videoen.

LÆS OGSÅ: Vi stiller for høje krav til kærligheden

LÆS OGSÅ: Forskere kobler det gode ægteskab til kærlighedshormonet oxytocin

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.