Fem store bronzeøkser i Nørre Snede er »et fund i Champions League«
Arkæologer har gjort et bronzealderfund i verdensklasse; fem uhørt store og flotte bronzeøkser. »Fuldstændig vildt og banebrydende,« lyder det fra museumsinspektør.

»Jeg er helt elektrisk,« siger arkæolog og museumsinspektør ved Museum Midtjylland, Constanze Rassmann.

På en mark i Boest ved Nørre Snede er fem store bronzeøkser dukket op. Det skriver museet i en pressemeddelelse.

Og med 'store', menes der virkelig store. Økserne er omkring dobbelt størrelse af, hvad man normalt finder, fortæller Constanze Rassmann, som uden at tøve kalder det »et fund i Champions League«-klassen.

»Hidtil kender man fem af den slags bronzealder-økser fra hele Nordeuropa. Og så finder vi fem flere på én gang. Det er fantastisk,« siger den begejstrede museumsinspektør ifølge tv2.dk.

Økserne stammer fra omkring 1600 før Kristi fødsel og er dermed et af de tidligste bronzefund i Danmark.

Du kan se billeder af det imponerende fund, som har fået begejstrede arkæologer fra nær og fjern til at strømme til den lille mark i Nørre Snede, i galleriet ovenfor.

Et bronzealderfund i verdensklasse

De fem bronzeøkser er hver op til 30 centimeter store og vejer op til et kg i rent metal. De er dermed med til at understrege, at Boest har været et ufatteligt rigt sted i bronzealderen – hvilket tidligere fund også har peget på.

Arkæologerne spekulerer i, om økserne er blevet begravet med et rituelt formål for øje.

»Økserne er ufattelig flotte. De er omhyggeligt lagt ned ved siden af og oven på hinanden, og det er sandsynligt, at de er blevet gravet ned som et offer til guderne.« fortæller Constanze Rassmann til Vejle Amts Folkeblad.

Det rituelle formål understreges af endnu et opsigtsvækkende fund, som blev gjort i samme ombæring på den lille mark: Ud over økserne har arkæologerne også fundet spor efter fire rækker af mandshøje stolper, der har stået mindst 100 meter gennem landskabet.

»Vi forestiller os, at det er noget rituelt. Om de har været et døderitual eller en bøn om godt vejr – det ved vi ikke. Foreløbig har vi fulgt sporet af stolper 100 meter, indtil det forsvinder i en skov. Men vi håber at få lejlighed til at grave det hele ud på et tidspunkt,« siger Constanze Rassmann ifølge tv2.dk.

»Fuldstændig vildt og banebrydende«

Museum Midtjylland har faktisk en lokal juletræsdyrker at takke for det ekstraordinære fund, som nu er landet i deres konserveringslokale. Esben Arildskov, markens ejer, havde nemlig bedt sin svoger om at gå området igennem med en metaldetektor, før han plantede juletræer. Han ville sikre sig, at han ikke ødelagde noget fra fortiden; en beslutning, der viste sig at være virkelig klog.

Svogeren, Bent Rasmussen, fandt to økser, og da de professionelle arkæologer kom til stedet, fandt de altså yderligere tre inden for et meget lille område.

»Fra den tid, omkring 1600 før Kristi fødsel, har vi kun været bekendt med fem andre økser, der er fundet spredt i Nordtyskland, Danmark og Sverige. Men at finde fem økser samlet på ét sted er fuldstændig uhørt vildt og banebrydende i arkæologiens verden,« siger Constanze Rassmann til Lokalavisen i Skanderborg.

Økserne er ved at blive konserveret hos Museum Midtjylland og skal bagefter fragtes til Nationalmuseet i København.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.