En million Tænkepauser: Her er de mest læste på Videnskab.dk
'Fiktion' hedder den bog, der bliver trykt som nummer en million.
tænkepauser bøger aarhus universitetsforlag en million temaer formidling forskere

Bogserien 'Tænkepauser' formidler viden på 60 sider i et sprog, så alle kan være med. Hver bog har et tema, der bliver gået i dybden med. (Foto: Shutterstock)

Bogserien 'Tænkepauser' formidler viden på 60 sider i et sprog, så alle kan være med. Hver bog har et tema, der bliver gået i dybden med. (Foto: Shutterstock)

'Humor', 'Lykke', 'Terror', 'Tid', 'Politik' og et væld af andre titler er gledet over samlebåndet, siden bogserien Tænkepauser begyndte at udkomme i 2012.

Det nyeste skud på stammen er bogen 'Fiktion', og den bliver ikke en helt almindelig en af slagsen. 

5. december bliver den nemlig bog nummer en million, der bliver trykt i serien på samlebåndet i Kolding, og lige fra starten har læsere hver måned kunnet læse en artikel om – eller et uddrag af – månedens bog her på Videnskab.dk. 

Tænkepause-bøgerne er skrevet af forskere fra Aarhus Universitet, og de er kun 60 sider lange og skrevet i et sprog, så alle kan følge med.

Siden 2012 er der udkommet ti bøger om året. 

Her på Videnskab.dk fejrer vi bog nummer en million med at bringe en top ti over de Tænkepauser, som er blevet læst af flest hos os på Videnskab.dk.

10. Frihed

Den tiende mest læste er samtidig den første, der blev udgivet i Tænkepause-bogserien.

Tænkepauser

Tænkepauser er en bogserie fra Aarhus Universitetsforlag.

I Tænkepauser formidler forskere deres viden på kun 60 sider i et sprog, hvor alle kan være med. 

Siden 2012 er der udkommet 56 titler i serien. 

Bøgerne koster 39,95 kr. eller 29,95 kr. som lydbog. 

'Frihed' handler om begrebet frihed, og hvordan vi bruger det så meget til at tale om alt fra ytringsfrihed til frihandel, at vi helt har glemt, hvad det egentlig betyder.

Den er skrevet af Hans-Jørgen Schanz, der er professor i Idéhistorie ved Aarhus Universitet.

Du kan læse mere om bogen i Vi har glemt betydningen af ordet 'frihed'.  

9. Erindring

Dorthe Berntsen har skrevet bogen om Erindring, som er den niende mest læste her på Videnskab.dk. 

Hun er professor i hukommelsespsykologi på Aarhus Universitet, og i bogen forklarer hun, hvordan erindring kan betegnes som vores femte sans – en sans for, hvad der er sket i fortiden, hvilket er helt essentiel for at fungere socialt. 

Du kan læse uddraget i artiklen En guide til erindringen

8. Lykke

Det ottende mest læste bog-uddrag på Videnskab.dk handler om begrebet lykke.

tænkepauser bøger aarhus universitetsforlag en million temaer formidling forskere

Gør penge i sig selv os lykkelige, eller er det de muligheder, de bringer med sig? (Foto: Shutterstock)

Bogen fortæller, modsat ordsproget 'Penge gør ikke lykkelig', at folk, der har penge, faktisk er mere lykkelige end dem, der lever uden.

Men hvordan kan det egentlig være? Det præsenterer forfatteren bag og økonomiprofessor på Aarhus Universitet Christian Bjørnskov tre teorier om.

Læs mere i Penge gør os lykkelige

7. Kærlighed

Stiller vi så høje krav til kærligheden, at vi går glip af en mere rummelig form for kærlighed og kærligheden til alt omkring os?

Sådan spørger Anne Marie Pahuus, der er prodekan på Aarhus Universitet, og som har skrevet det syvende mest læste uddrag af en Tænkepause på Videnskab.dk. Det er samtidig den bog, der er solgt i flest eksemplarer. 

Læs hele uddraget i artiklen Vi stiller for høje krav til kærligheden

6. Alder

Menneskers 'essentielle levetid' – den tid det tager at vokse, udvikle sig og reproducere – er omkring 45 år. Hvorfor bliver vi så meget ældre end det?

Det og meget andet skriver professor i aldersbiologi Suresh Rattan om i Tænkepausen om Alder, hvis uddrag er det sjette mest læste på Videnskab.dk. 

Læs det på Den optimale levealder er 45 år

5. Kroppen

Du føler måske, du selv er herre over din krop og de tanker, du gør dig om den. Men i virkeligheden er det meget kulturelt bestemt, hvordan vi agerer rent kropsligt. 

Det forklarer Verner Møller, der er professor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, i Tænkepausen om Kroppen. 

Den er det femte mest læste uddrag her på siden, og du kan læse det i artiklen Din krop er ikke kun din egen.  

4. Tillid

Danskerne er et af de mest tillidsfulde folkefærd i verden, og udlændinge forbløffes, når de ser sovende børn i barnevogne uden for cafeerne eller boder med kartofler og jordbær langs vejene.

Men hvordan kan det være, vi er så tillidsfulde, og hvad betyder det for det danske samfund?

tænkepauser bøger aarhus universitetsforlag en million temaer formidling forskere

Ikke mange steder i verden lægger man babyer til at sove udenfor caféen, mens man selv sidder indenfor og drikker kaffe. (Foto: Shutterstock)

Det svarer professor i offentlig politik Gert Tinggaard Svendsen på i Tænkepausen 'Tillid', hvid uddrag er det fjerde mest læste på Videnskab.dk. 

Du kan læse det i Derfor er danskerne verdens mest tillidsfulde

3. Gud

Hvis Gud er tilgivende og god, hvorfor findes der så krige og børnekræft?

Spørgsmål som disse er blevet stillet hele vejen gennem historien, og i Tænkepausen om Gud får vi historierne om, hvordan filosoffer har forklaret det gennem tiden. 

Uddraget er det tredje mest læste på Videnskab.dk, og det er skrevet af Svend Andersen, der er professor ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet. 

Læs mere i Hvorfor tillader Gud ondskab og ulykker?

2. Sex

Sex sælger, siger man, og det gælder også, når det kommer til viden. I hvert fald er Tænkepausen om sex den næstmest læste på Videnskab.dk. 

Her forklarer Ditte Trolle, der er adjungeret lektor i sexologi ved Aarhus Universitet, hvordan vi udvælger de mennesker, vi går i seng med, og hvorfor mange mennesker har så svært ved at holde sig på dydens smalle sti. 

Det kan du læse om i Hvorfor har vi lyst til sex?

1. Vrede

Vrede kan opstå, når vi bliver gjort fortræd, eller når nogen snyder foran i køen til kassen.

Vrede forvolder et utal af problemer, men hvorfor bliver vi egentlig vrede, og smitter vrede fra voksne til børn?

Det har Thomas Nielsen, der er lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, skrevet om i den mest læste Tænkepause på Videnskab.dk. 

Du kan læse om vreden i artiklen Vrede voksne giver vrede børn

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk