Danmarks krige sætter sig spor på filmlærredet
Dokumentarfilm afspejler, hvordan vi i løbet af de sidste ti år har udviklet os fra distancerede pacifister til at involvere os i verdens konflikter.

Dokumentarfilm viser, at danskerne ikke længere er passive og distancerede verdensborgere, men tager aktiv del i den globale verdens problemer. (Screendump fra Janus Metz´ film 'Armadillo')

Dokumentarfilm viser, at danskerne ikke længere er passive og distancerede verdensborgere, men tager aktiv del i den globale verdens problemer. (Screendump fra Janus Metz´ film 'Armadillo')

At gå i krig er noget, de andre gør.

Sådan mente de fleste danskere frem til årtusindskiftet. Man havde en distanceret og kritisk tilgang til krig og mente, at vores rolle var at mægle ikke at udføre aktive militære handlinger.

I begyndelsen af årtusindskiftet begyndte der imidlertid at ske en iøjnefaldende holdningsændring, viser nyt forskningsprojekt, som professor på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet Ib Bondebjerg er ved at lægge sidste hånd på.

»De sidste ti år har været et gennembrud for en global bevidsthed både i befolkningen og i medierne, og det er det, der slår igennem i dokumentarfilmene. Det er helt tydeligt en markant udvikling,« siger han.

Danmark kom på niveau med USA og England

Ib Bondebjerg har set på alle dokumentarfilm om krig på udvalgte kanaler i Danmark, England og USA i perioden 2001 frem til i dag for at beskrive udviklingen og forskellene i de tre lande.

»I USA og England har man længe været vant til beskrivelser af krig, hvor udgangspunktet i Danmark har været et helt andet. Danmark er jo et lilleput-land, når det drejer sig om krig og militære midler,« siger han.

Men i forbindelse med Danmarks involvering i krigen i Afghanistan i 2001 begyndte der at ske noget med dansk dokumentarfilm – og danskernes holdning til krig.

Man begyndte at skildre krig fra flere forskellige vinkler, både kritisk og mere deskriptivt. For eksempel i 'Armadillo', som nøgternt skildrer krigens virkelighed – hvordan det faktisk er at være soldat i Afghanistan.

»Dokumentarfilm i Danmark blev bragt på niveau med de dokumentarfilm, som man ser i England og USA. Og det er faktisk usædvanligt, fordi vi er et meget lille land,« fortæller han.

Vi fik krigen ind i forhaven

Fakta

Glokalisering er en sammenkøring af globalisering og lokalisering. Det betyder, at globale tendenser eller påvirkninger farves af den lokale sammenhæng, de bruges i. Glokalisering er altså et aktivt møde mellem noget udefra og noget nationalt/lokalt.

Den politiske beslutning om at deltage i krigen sendte voldsomme bølger gennem befolkningen og medierne, og specielt kom deltagelsen i Irak-krigen i 2003 til at dele Folketinget og befolkningen.

»Hvis man skal være lidt ironisk over for os selv og den danske offentlighed, så kan man sige, at det er nemt at forholde sig kritisk, hvis man står udenfor og lader de andre gøre det hårde arbejde og tage de svære beslutninger,« siger Ib Bondebjerg og fortsætter:

»Men når man så får det ind i sin egen forhave, og det pludselig bliver en del af vores egen virkelighed, og så er det klart, at det udfordrer vores holdninger.«

Danmark fik krigshelte

I løbet af nullerne opstod der tre tendenser i dansk dokumentarfilm:

  1. Film, der »glokaliserer« (se boks) den anden og viser hverdagslivet bag fjenden, for eksempel 'Vores lykkes fjender' af Eva Mulvad.
     
  2. Kritiske film, som angreb magteliten og undersøgte politik hjemme og globalt, for eksempel 'Den hemmelige krig' af Christoffer Guldbrandsen.
     
  3. Film, der viste krigens realiteter – som observerede og rapporterede om krigens konsekvenser, for eksempel 'Armadillo' af Janus Metz.

»Vi har aldrig før haft krigshelte, men det skete faktisk i og med, at man beskrev soldaternes liv, det heroiske ved indsatsen og de menneskelige omkostninger krigen fik for soldaterne og deres familier,« siger Ib Bondebjerg og fortsætter:

»Både DR og TV 2 har lavet dokumentarserier, som var langt mere følelsesprægede, end for eksempel 'Armadillo', og vi har fået parader, som hylder soldaterne. De sætter jo også livet på spil, så det er kun naturligt, men det viser et mentalitetsskifte i medierne og befolkningen.«

Vi er blevet globale aktører på mange områder

Ændringen i vores holdning til krig er ifølge Ib Bondebjerg en del af en bredere forandring i den måde, vi forholder os til globaliseringen på. Den kan også ses på andre områder, for eksempel i skildringen af den økologiske krise og migrationen.

»Det er faktisk det samme spørgsmål inden for alle områderne: Om vi skal lukke os om vores egen nation, eller vi skal åbne os og involvere os i verden omkring os – skal vi melde os ud eller forsøge at deltage i globale løsninger,« siger han.

Ib Bondebjergs forskning bliver fremlagt i bogen ”Engaging With Reality.  Documentary, Politics and Globalization ”, som udkommer på engelsk forlag i slutningen af 2012.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.