Bronzealderforsker snupper Dansk Magisterforenings forskningspris
Kilde: 
08 september 2017

Forskningsprofessor på Nationalmuseet Karin M. Frei var centrum i et større videnskabeligt gennembrud, da hun i 2015 kunne fortælle, hvordan hele nationens bronzealderklenodie, Egtvedpigen, slet ikke var dansk. 

Det kunne hun fortælle på baggrund af en strontiumisotopanalyse. En metode, som kan fastslå, hvor forhistoriske mennesker og materialer stammer fra, og en metode, som Karin M. Frei er kendt for at have videreudviklet.

Nu har Danmarks Magisterforening tildelt deres årlige forskningspris inden for Humaniora og samfundsvidenskab til Karin M. Frei, skriver Carlsbergfondet i en pressemeddelelse. 

»Karin M. Frei har som den første nogensinde dokumenteret, at bronzealdermennesker kunne rejse hurtigt over meget lange afstande, og hun har givet os nye redskaber til at forstå grundlæggende sider af forhistorien, både på det personlige menneskelige plan og på det samfundsmæssige. Forskningen bidrager til at sætte vores egen historie i et nyt lys: Globalisering og samkvem med fjerne egne hører også oldtiden til,« hedder det således i priskomitéens begrundelse for at tildele hende prisen, som er på 50.000 kroner, ifølge pressemeddelelsen.

»Jeg er meget beæret og stolt, fordi denne pris er noget helt særligt for mig af to grunde. Dels fordi jeg arbejder tværfagligt med både naturvidenskab og humaniora, og derfor har det en fantastisk stor betydning, at det er et humanistisk- og samfundsvidenskabeligt panel, som har tildelt mig prisen. Samtidig er det mine kollegaer og min direktion på Nationalmuseet, som har indstillet mig, hvilket er et enormt skulderklap. Jeg håber, at denne pris vil sætte fokus på synergien i den tværfaglige forskning og de nye muligheder og viden, den skaber.«

Prisen overrækkes til Karin M. Frei den 29. september 2017.

fghs 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.