Der er et stort potentiale for at få flere ældre til at blive lidt længere i arbejde, forudsat at de har et godt helbred og har eller kan få et arbejde.
Og de enkelte arbejdspladser kan selv gøre noget for at holde på de ældre. Det viser en ny undersøgelse fra SFI.
»Det handler bl.a. om at gøre det attraktivt at gå på arbejde og sikre en rummelig arbejdsplads,« siger seniorforsker Mona Larsen, der er en af forskerne bag undersøgelsen.
God ledelse spiller her en vigtig rolle. Hvis arbejdspladsen klart giver udtryk for, at de gerne vil beholde de ældre længe – og eventuelt laver en konkret aftale om den ældres fremtid – så bliver de ældre også længere i jobbet.
Ifølge rapporten er der et stort potentiale for at få flere ældre til at blive lidt længere i arbejde, forudsat at de har et godt helbred og har eller kan få et arbejde. Hele 60 procent af de 55-59-årige forventer således i dag at holde op med at arbejde senest ved de 62 år.
Det kan også gøre en forskel, hvis arbejdspladsen er fleksibel, så hverdagen kan hænge sammen med familielivet og børnebørnene. Eller så de ældre selv kan tilrettelægge deres arbejde og få lov til løbende at udvikle sig på jobbet.
Forskerne bag undersøgelsen understreger, at gruppen af ældre er meget forskelligartet. Nogle grupper er vellønnede, har attraktive arbejdsvilkår og vil arbejde langt op i 60’erne uanset hvad. Andre grupper trækker sig tidligt tilbage pga. dårligt helbred, forklarer seniorforsker Mona Larsen:
»Mellem disse to yderpoler ligger der nogle grupper, som godt nok har forskellige behov, men som formentlig på forskellig vis kan motiveres til at blive længere. Det handler bl.a. om at gøre det attraktivt at gå på arbejde og sikre en rummelig arbejdsplads,« siger Mona Larsen, der er en af forskerne bag undersøgelsen.
Undersøgelsen bygger på spørgeskemainterview med over 5000 foretaget i september-november 2010. Undersøgelsen er bestilt og finansieret af Arbejdsmarkedsstyrelsen.