Alle tror, de kan spille poker - men sandheden er en anden
Det kan få store konsekvenser, om vi anser poker som et spil for øvede og kompetente spillere, eller som et spil hvor alle kan være med. Her afslører en forsker, hvad der egentlig skal til for at blive pokerspiller.

I 2013 indbragte online poker globalt knap 29 milliarder kroner i gevinster og tiltrak millioner af nybegyndere, hvis vurdering af egne evner ikke havde meget tilfælles med virkeligheden. (Foto: Shutterstock)

I 2013 indbragte online poker globalt knap 29 milliarder kroner i gevinster og tiltrak millioner af nybegyndere, hvis vurdering af egne evner ikke havde meget tilfælles med virkeligheden. (Foto: Shutterstock)

Enhver dygtig pokerspiller vil sige, at poker handler om talent.

I filmklassikeren 'Højt spil i New Orleans' siger den uovervindelige pokerspiller Lancey Howard, at poker handler om 'det forkerte træk på det rigtige tidspukt'. Denne lille stump visdom overbringer han efter at havde slået Kid's full house med et straight flush - en kombination af kort, hvis sandsynlighed er blevet beregnet til at være mindre end 1 ud af 20 millioner.

Chris Moneymaker, som vandt 2003 World Series, og som er selve indbegrebet af spillets determinisme, sagde engang: »Det smukke ved poker er, at alle tror, de kan spille det.«

Og han har ret.

Alene i 2013 indbragte online poker globalt knap 29 milliarder danske kroner i gevinster og tiltrak millioner af nybegyndere, hvis vurdering af egne evner ikke havde meget tilfælles med virkeligheden.

Der har aldrig været tvivl om, at held selvfølgelig spiller en rolle. De føromtalte nybegyndere ville ikke blive ved med at prøve lykken, hvis det ikke var tilfældet. På samme måde ville det være vanvittigt at benægte, at det ikke afhænger bare en smule af færdigheder - for hvordan kan det ellers gå til, at nogle deltagere konsekvent vinder mere og oftere end deres rivaler?

Held kontra evner

Men det vigtigste spørgsmål er, om ét element har større indflydelse end det andet. Tankegangen er såmen enkel nok - hvis held spiller en større rolle end talent, så er poker et spil, der er styret af tilfældigheder. Men hvis kløgt og kompetence har en større indflydelse, må poker være et spil, der styres af spillerens færdigheder.

Det besluttede jeg og mine kollegaer, Rogier Potter van Loon fra Eramus Universitet Rotterdam og Martijn van den Assem fra VU Universitetet i Amsterdam, os for at afgøre, i en undersøgelse publiceret i PLOS One.

Med udgangspunkt i en database, som indeholdt 456 millioner kortkombinationer fra et enkelt års online spil, startede vi først med at undersøge, hvor jævnt spillerne præsterede. Her blev det afsløret, at spillet i stor grad er påvirket af spillerens evner.

Eksempelvis har spillere, som i årets første 6 måneder er blandt de 10 procent bedste, dobbelt så stor chance for at klare sig bedre end andre spillere i det næste halvår.

Og spillere, der sluttede i top 1 procent i årets første 6 måneder, havde 12 gange så stor en chance for at gentage samme bedrift i den anden halvdel af året. Spillere, som klarede sig dårligt lige fra starten, fortsatte med at tabe og formåede næsten aldrig til at blive topspillere.

Konklusionen er, at præstationerne var forudsigelige. Hvis det hele handlede om held, ville der ikke være nogen sammenhæng mellem gevinster og spillere. Det ville der derimod, hvis det handler om talent. Så nu ved vi med sikkerhed, at poker ikke udelukkende handler om held.

Det kritiske balancepunkt er efter 1500 hænder

Men det efterlader stadig spørgsmålet, om talent spiller en større rolle end held. For at undersøge det sammenlignede vi øvede spillere med amatører. Vi fandt balancepunktet: Øvede spillere kan forvente at klare sig bedre mindst 75 procent af tiden - efter at 1.471 hænder er blevet delt.

Med andre ord - poker handler om evner efter cirka 1.500 hænder. For at sætte det i perspektiv spiller de fleste online spillere 1.500 hænder i 19 til 25 timer - og mindre endnu hvis de spiller ved flere borde samtidig.

Dedikerede spillere kan være fristede til at fejre denne åbenbaring. De kan fryde sig over, at deres elskede spil kræver færdighed, at dygtighed belønnes, og over at talent og kløgt sædvanligvis sejrer over held.

Lovmæssige konsekvenser

Men det handler om mere end blot anerkendelse og retten til at prale.

Man kan undre sig over, hvorfor der bruges så meget tid på at udarbejde ligningerne, der danner basis for Texas Hold ‘Em’s høje sværhedsgrad. Og grunden er, at det potentielt har vidtrækkende lovmæssige konsekvenser, om poker anses for at være et spil, der kræver kløgt og færdighed, eller om det er et spørgsmål om at have heldet med sig.

Den tvivl, der hersker omkring poker, som et spil der kræver kompetence og færdigheder, har i årevis haft indvirkning på lovgivningen. Spillerne betaler ikke skat af deres gevinster, og det må siges, at være gode nyheder for alle - lige fra den spiller, der vinder en beskeden gevinst online, til spillere som skribenten og studieværten Victoria Coren Mitchell, som har tjent mere end 15 millioner danske kroner i professionelle kredse.

Nogle lande har et meget strengere syn på, hvad opfattes som spil, der handler om held og tilfælde. I de fleste stater i USA har online poker været illegalt siden 2006, hvor loven om ulovlige online spil trådt i kraft (Unlawful Internet Gambling Enforcement Act - loven forbyder online spil som kræver kompetence, så lotto og lignende er stadig tilladt).

Det kunne altsammen ændre sig, hvis de politiske beslutningstagere tog højde for konklusionerne, der viser det modsatte. Det amerikanske retsvæsen har allerede debatteret sagen op til flere gange. Kendelsen blev stadfæstet, så underkendt, for så at blive stadfæstet igen.

Passende nok er der utroligt mange penge på spil, og vi kan forvente, at debatten buldrer videre, i takt med at nye beviser ser dagens lys.

Dennie van Dolder modtager støtte fra Economic and Social Research Council via the Network for Integrated Behavioural Sciences  og Netherlands Organisation for Scientific Research. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk