Afklaring i hundedebat: Strømhalsbånd har ingen effekt
Selvom du vælger at træne din hund på kant med loven ved hjælp af et strømhalsbånd, får du ikke nødvendigvis bedre resultater ud af det. Et nyt studie viser nu, at effekterne af hundetræning med og uden strøm er stort set de samme.

Ny undersøgelse fra britiske forskere viser, at strømhalsbåndet ikke har en positiv effekt i hundetræningen. (Foto: Colourbox)

Ny undersøgelse fra britiske forskere viser, at strømhalsbåndet ikke har en positiv effekt i hundetræningen. (Foto: Colourbox)

I Norge er det udelukkende tilladt at bruge strømhalsbånd under kontrollerede forhold til at forhindre hunde i at jage græssende dyr.

Ikke desto mindre kan enhver købe halsbåndene på norske hjemmesider til under 600 kroner. (I faktaboksen til højre kan du læse, at nogenlunde samme omstændigheder gør sig gældende i Danmark.)

Et nyt studie viser nu, at halsbåndet ikke alene øger stressniveauet og ubehag hos hunden, men at dressur uden strøm kan levere lige så gode resultater.

Når hunden får stød

Både i Norge og andre lande er der store diskussioner om, hvordan man bør træne sin hund, og om hvorvidt man bør tage strømhalsbånd i brug. Folk lovpriser og fordømmer metoden, som regel baseret på personlige erfaringer.

LÆS OGSÅ: Hed debat: Hvordan træner man bedst sin hund?

Ved Universitetet i Lincoln bed nogle britiske forskere mærke i, at der var få videnskabelige beviser, der kunne bidrage til diskussionen omkring det kontroversielle emne.

Forskerne udførte derforet forsøg, hvor de inddelte hunde og ejere i tre forskellige grupper.

  • Hundene i den første gruppe skulle trænes ved brug af strøm, udført af en professionel træner,
     
  • den anden skulle dresseres af de samme trænere, men uden brug af strøm,
     
  • og den tredje skulle trænes af andre trænere uden strøm.

Hundene gennemførte to træningsforløb à femten minutters varighed hver dag i fem dage. Forløbene blev filmet, så de kunne studere adfærden. Derudover målte forskerne hundenes spyt og urin for at se efter ændringer.

Tidligere forskning har vist, at det kan betale sig at dele hundetræningen op i små doser over mange uger. På den måde lærer hundene mest.

LÆS OGSÅ: Hunde skal trænes i små doser

Hunde udsat for strøm var mere stressede

Fakta

I Danmark har det været ulovligt at bruge strømhalsbånd til hunde siden år 2000. Det er dog stadig muligt at købe denne slags halsbånd i handlen - i hvert fald hvis man skal tro private hundeejeres indlæg i diverse debatfora.

Resultaterne viste, at de hunde, der havde strømhalsbånd på, var betydeligt mere anspændte, gispede mere og var mindre optagede af miljøet omkring dem. Desuden foretog nogle af hundene pludselige afvigelser væk fra træneren.

Der var også flere af hundene, der klynkede, når de mærkede stødet fra halsbåndet.

Sådanne signaler forbindes ofte med stress, selvom der også er et studie, der viser, at hunde kan blive smittet, når mennesker gisper.

Til gengæld var der ikke nogen betydelige forskelle at finde i urin- og spytmålinger fra hundene.

Ejerne er tilfredse, men skeptiske

Ud over at måle hundenes adfærd spurgte forskerne ejerne om, hvordan de opfattede træningsresultaterne.

Størstedelen var tilfredse med træningen.

Der var mange tilbagemeldinger om betydelig forandring i hundenes opførsel, og de fleste havde fået bugt med de problemer, de havde.

Der var ikke nogen betydelig forskel på resultaterne af de forskellige programmer.

Ejerne svarede også, at de følte sig sikre, når de selv skulle gennemføre den videre træning af hundene. Til gengæld var ejerne fra den første gruppe mere usikre, når de selv skulle korrigere hundene.

© forskning.no Oversat af Anna Bestle

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.