800.000 år gamle fodspor fundet i England
Forskerne revurderer deres bud på, hvornår de første mennesker kom til Nordeuropa med flere hundrede tusinde år efter fundet af forhistoriske fodspor.

Fundet af de forhistoriske fodspor sandsynliggør, at menneskearten Homo antecessor kom til England for op mod en million år siden. (Foto: Jose Luis Martinez Alvarez)

Forskere fra England har fundet fodspor, der er over 800.000 år gamle. Det gør dem til det tidligste bevis på mennesker i Nordeuropa. Detaljer om fundet er blevet offentliggjort i tidsskriftet Plos One. Fodsporene blev fundet på den øst-engelske Norfolk-kyst sidste år, da lavt tidevand havde gjort dem synlige. Det skriver BBC News.

Det er uklart, hvilken mennesketype fodsporene stammer fra. Men ifølge BBC er den såkaldte Homo antecessor et sandsynligt bud, da de kunne have fundet vej til Norfolk-kysten via et stykke land, der bandt England sammen med resten af Europa i den periode, fodsporene stammer fra.

Fodspor bekræfter tidligere fund

Forskerne fandt værktøj af sten fra samme periode i 2010, og sammen med fodsporene tyder disse fund på, at der var mennesker i England for op mod en million år siden. Det er ca. 500.000 år tidligere, end forskerne hidtil har regnet med.  

Felix Riede, lektor i forhistorisk arkæologi ved Aarhus Universitet, er begejstret over fundet.

»Hidtil har man ikke troet, at der var mennesker i Nordeuropa så tidligt. På den baggrund er fundende en sensation. Selvom fodsporene ikke i sig selv giver noget svar på, hvilken art der er tale om, virker homo antecessor som et sandsynligt bud. Der var simpelthen ikke andre arter til stede i Europa på det tidspunkt,« siger han. 

Fund ændrer grundlæggende teori

Felix Riede fortæller, at fundene af stenværktøjerne og fodsporene har medført noget, der ligner et paradigmeskift på området.

»Der har hele tiden været en diskussion mellem fortalere for, at kolonisering af Europa fandt sted for ca. 500.000 år siden, og fortalere for at den allerede fandt sted for en million år siden. Sidstnævnte teori er mere eller mindre blevet standardmodellen, efter disse fund er blevet gjort,« siger han. 

Ifølge BBC vil forskerholdet bruge fodsporene til at kortlægge de forhistoriske menneskers daglige aktiviteter. Dernæst er ambitionen at finde menneskelige fossiler.   

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.