Katastrofescenerne er fremragende, især de første, hvor filmen langsomt har opbygget en investering i hovedpersonen Jackson, spillet af John Cusack, der jo er en vildt sympatisk skuespiller.
Ham vil vi gerne have overlever og også gerne hans to børn. Vi er mere i tvivl med hensyn til den fraskilte kone og hendes nye mand – men det skal vise sig.
At se byer falde sammen, veje løfte sig som oppustelige balloner, biler foretage piruetter i luften og højhuse dejse omkuld i de smukkeste glitrende skyer af knust glas og blankt stål, se, dét er en fornøjelse.
Det er ligesom med krig og eksplosioner: forfærdeligt, men også spektakulært og æstetisk imponerende. Skønhed er ikke en etisk men en æstetisk kategori, og derfor kan vi nyde katastrofens skønhed.
Politiken er undgået
So far so good. Når ‘2012’ skal ses i biografen, er det også, fordi sidste halve time skuffer. Når filmen engang kommer på DVD, vil katastrofen være mindre og den plotmæssige skuffelse desto større.
Derfor: se filmen på det store lærred. Men det er skuffende, at filmen slavisk følger Hollywoods moralske opskrift på, hvem der dør, og hvem der overlever. Bare en enkelt gang ville det være rart, hvis Hollywood lod os beholde en charmerende skurk og slippe for en kvalmende feel-good sløjfe på løjerne.
Med til moralismen hører, at man undgår at blive politisk. Her er ingen forklaring på naturkatastroferne.
Altså, vi får masser af videnskabelige og geologiske udredninger om jordskorpernes rokeren rundt, men ingen forklaring på, hvorfor de gør det. Her er ingen forurening, ingen menneskelig indblanding, intet at føle sig skyldig over.
Vi – menneskene – har intet at gøre med vulkanudbruddene og tsunamierne, vi skal bare forsøge at overleve ligesom dinosaurerne for millioner af år siden.
Med dansk islæt
For et dansk publikum er det en bonus-fornøjelse at se Zlatko Buric i en fed, fed rolle. Ikke siden ‘Pusher’ og ‘Pusher III’ har jeg set ham i lignende topform.
Jeg blev fan efter ‘Pusher III’, hvor Buric gør sin karakter Milo til en tragisk narkokonge med Macbethske dimensioner. Her stjæler han også billedet som den uden diskussion bedste karakter i ‘2012’.
Hvilket ansigt! Hvilken accent! Hvilket dæmonisk glimt i øjet! Vi danskere står nu på Hollywoods top ti liste over bedste skurke! Jubii.
Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.