Glem alt om Harry Potter og en verden fuld af magiske væsener. Glem alt om kvinder, der fejrer naturens urkraft, og som tror på krystaller og tarotkort. Glem alt om kommercielle shamaner, der sælger magi til harmoni og viruskontrol.
Folk tror på onde hekse.
Det viser en ny undersøgelse af tro på hekse rundt om i verden af forskeren Boris Gershman, og resultatet er opsigtsvækkende.
40 procent af den voksne befolkning i de 95 adspurgte lande mener, at der er mennesker, der kan forhekse andre og få dårlige ting til at ske, viser studiet, der er udgivet i tidsskriftet Plos One.
Den nye forskning handler ikke om de nye heksebevægelser, der er opstået i Vesten i de senere år.
Dårligt vejr, sygdom og ægteskabelige problemer
Forskeren ved American University i Washington i USA definerer heksetro således: At nogle mennesker med vilje kan forårsage skade ved hjælp af overnaturlige metoder.
Og der er altså en milliard indbyggere på kloden, som tror, at der er mennesker, der har disse evner.
De mener, at hekse og trolddom kan stå bag dårligt vejr, fejlslagen høst, død, sygdom, ulykker, økonomiske vanskeligheder, arbejdsløshed, infertilitet og ægteskabelige problemer.
»Det er de samme ting, som påståede hekse blev anklaget for tidligere. Den nye undersøgelse kunne bruges som en oversigt over anklagerne i hekseprocesserne i Norge,« siger Rune Blix Hagen, som er lektor emeritus i historie ved UiT, Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet.
»Ligheden med tidligere hekseforfølgelser er det mest skræmmende ved denne rapport,« mener Rune Blix Hage ifølge forskning.no, Videnskab.dk’s norske søstersite.
Hekseri i Norge
Hekseri var tidligere forbudt ved lov i Norge. Det var én af de mest alvorlige former for kriminalitet, ifølge Rune Blix Hage.
Den første kendte retssag mod en heks var i 1325. Ragnhild Tregagås fra Bergen blev anklaget for kærlighedsmagi, incest og kætteri. Hun tilstod, men blev erklæret sindssyg og blev pålagt en bøde.
Den sidste henrettelse var af Johanne Nielsdatter fra Kvæfjord i 1695. Hun blev anklaget for djævledyrkelse, mord, personskade og ulykker til søs. Johanne Nielsdatter blev brændt på bålet.
307 mennesker blev brændt på bålet i Norge, efter at de blev dømt for at udøve hekseri.
Heksejagterne fortsætter i verden i dag, med og uden loven i hånden.
Dræbt for at gøre en ung dreng syg
I 2013 blev Kepari Leniata fra Papua Ny Guinea klædt af, bundet, overhældt i benzin og brændt levende, ifølge Amnesty International.
Anklagen lød, at hun havde forhekset en dreng, som blev syg og døde. Drengens familie stod bag mordet.
To år tidligere havde Papua Ny Guineas parlament afskaffet hekseriloven, som gav reducerede straffe til personer, der angreb eller dræbte påståede hekse.
Ingen er dog blevet straffet for drabet på Kepari Leniata.
\ Læs mere
Kvinder og unge tror mest
Personer fra alle samfundslag tror på hekseri, men der er flere forskelle:
- Personer med en uddannelse og sikker økonomi tror sjældnere på hekse og trolddom end andre.
- Kvinder og unge tror mest på hekse.
- Folk tror oftere på hekse i lande og kulturer med lav tillid til myndighederne og stor social kontrol.
I områder, hvor indbyggerne tror på hekse, er de bange for to ting:
- De frygter angreb fra hekse.
- De er bange for at blive beskyldt for at være heks og dermed straffet.
Personer med funktionsnedsættelse og psykiske lidelser løber den største risiko for at blive anklaget for hekseri.

Religiøse tror oftere på hekse
Troen på hekse i Indien blev dokumenteret i 2021 i et andet studie fra Pew Research Center. Studiet viser, at 39 procent af befolkningen tror på magi, hekse og trolddom.
De fleste hinduer og muslimer tror på hekse i Indien, men 28 procent af de kristne har også denne tro.
Det globale studie viser også, at religiøse personer oftere tror på hekse, og at heksetroen er jævnt fordelt blandt muslimer, kristne og hinduer.
Kun personer, der ikke tror på en gud, skiller sig ud med lav heksetro.
»Den voksende tro på hekse og den voksende forfølgelse er tæt forbundet med kristne og islamiske karismatiske bevægelser. De fyrer op under troen på hekse«, siger Rune Blix Hagen.
\ Læs mere
Udstødt af familien
Mange lande har indført love mod forfølgelse af påståede hekse. Der har været flere retssager efter mord og mishandling.
»I tillæg er de anklagede blevet udstødt af lokalsamfundet,« siger Rune Blix Hage.
Det skete for 15-årige Hope og hendes 2 yngre søskende. Nu bor de på et krisecenter i byen Calabar i Nigeria.
Deres forældre døde, og deres bedstemor blev mere og mere syg med HIV. Hun mistænkte børnene for at være hekse og fik det bekræftet af en præst i den lokale kirke, ifølge BBC.
Han hævdede, at det var børnene, der havde forårsaget dødsfaldene og sygdommen. De tre børn blev brændt, tævet og mishandlet, indtil de tilstod.
De slap væk, men nu vil ingen i familien have noget med dem at gøre. Hope og hendes søskende er tre af tusindvis af børn, som er stemplet som hekse i Nigeria.
Vigtigt med tal
Troen på hekseri er dokumenteret af flere forskere. Over hele verden, til alle tider.
»Denne dokumentation kommer ofte fra snævre kulturstudier,« skriver Boris Gersham i sit studier.
Derfor ville han indsamle tal fra hele verden. Boris Gersham mener, at det er vigtigt at afdække udbredelsen af heksetro.
Det er vigtigt for politikere og personer, der er involveret i udviklingsarbejdet, hvis de skal vinde tillid og opnå et samarbejde. Rune Blix Hagen mener også, det er vigtigt at dokumentere heksetro.
»Studiet er dyster læsning, men det er meget godt at få disse tal fra 95 forskellige lande. Det giver os et bedre talgrundlag end det, vi har haft indtil nu. Desuden er analysen solidt udført. Det er folk, der ved, hvad de laver.«
Ikke alt arbejdet mod heksetro indgår i studiet. Mange organisationer og lokale myndigheder arbejder for at straffe misbrugere og beskytte ofrene.
»Særligt FN gør et vigtigt stykke arbejde,« slutter Rune Blix Hagen.
©Forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark. Læs den oprindelige artikel her.