Undervurderet zikavirus truer 2,6 mia. mennesker

Annonce:

Den frygtede zikavirus kan være langt mere omfattende end hidtil antaget, og hele 2,6 milliarder mennesker er særligt udsatte ifølge to nye studier.

Det skriver cidrap.umn.edu.

De 2,6 milliarder, svarende til over en tredjedel af Jordens befolkning, kommer fra ressourcesvage områder i Afrika, Asien og Stillehavsområdet, hvor fire faktorer hæver risikoen:

  1. Mange tilrejsende fra zikaramte områder
  2. Zikabærende gulfebermyg
  3. Et klima, som sygdommen kan trives i
  4. Ringe hospitalsressourcer

Ud af de 2,6 milliarder stammer 1,2 milliarder fra Indien. Andre højrisikozoner er Kina (242 millioner) og Indonesien (197 millioner).

Det er forskere fra University of Toronto, der har udviklet en model til at pinpointe de mest udsatte områder. Deres studie er publiceret i The Lancet Infectious Diseases.

»Det er et foruroligende højt tal. Det er ikke for at være alarmister, og det kan meget vel være et worst-case scenario. Men zika er en global epidemi,« siger Kamran Khan fra Li Ka Shing Knowledge Institute på St. Michael’s Hospital i Toronto ifølge cidrap.umn.edu.

Dog er det muligt, tilføjer Khan, at indbyggere i dele af Afrika og Asien kan være immune over for bestemte zikatyper.

Annonce:

I et tilstødende studie skriver brasilianske forskere fra São José do Rio Preto Medical School fredag, at zikavirus muligvis er undervurderet, fordi den ofte bliver fejldiagnosticeret som denguefeber.

Det studie er publiceret i Journal of Clinical Virology.

Forskerne har taget molekylære prøver på 800 formodede denguepatienter på et brasiliansk hospital, og resultaterne viste, at kun halvdelen rent faktisk havde denguefeber. Omkring 100 af prøverne var positive for zikavirus, mens de resterende 300 formentlig bare havde haft influenza eller en lignende virus.

Ifølge forskningsleder Maurício Lacerda Nogueira er det med de anvendte serologiske undersøgelser praktisk talt umuligt at skelne mellem denguefeber og zikavirus.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler, at man i tvivlstilfælde diagnosticerer denguefeber pga. den højere dødsrisiko. Fejlagtige denguediagnoser udgør ikke en fare for patienterne, men fører til store og unødvendige omkostninger for sundhedsvæsnet, mener Nogueira, ligesom det fører til statistiske usikkerheder i forbindelse med epidemier.

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts