Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at folk, der er udsat for trafikstøj, også oftere døjer med tinnitus.
Det skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.
De to forskere Manuella Lech Cantuaria og Jesper Hvaas Schmidt er med data for 3,5 millioner danskere kommet på sporet af en forbindelse mellem trafikstøj og tinnitus.
»I vores data har vi fundet mere end 40.000 tilfælde af tinnitus og kan se, at for hver ti decibel mere støj i hjemmet stiger risikoen for tinnitus med seks procent,« siger Manuella Lech Cantuaria, der er ph.d. og adjunkt ved Mærsk McKinney-Møller instituttet på Syddansk Universitet til Syddansk Universitet.
Forskere bag studiet er bekymrede for sammenhængen mellem trafikstøj og helbredsproblemer. I 2021 fandt de en sammenhæng mellem trafikstøj og risikoen for at udvikle demens.
Med et registerstudie som dette er det svært for forskerne at fastslå, i hvor høj grad helbredsproblemerne skyldes støj fra trafikken. Det kunne tænkes, at der i de billigere boliger i trafikerede områder bor flere borgere, som har lavere indkomst eller måske et arbejde, hvor de er mere udsat for støj.
De andre mulige årsager har forskerne dog forsøgt at tage højde for, så de så vidt muligt kun ser på støjpåvirkningen, forklarer Manuella Lech Cantuaria til DR.
Forskerne mener, at den tilsyneladende sammenhæng kan skyldes, at trafikstøjen ofte påvirker vores nattesøvn og gør os stressede. Og når vi sover dårligt og er stressede, bliver tinnitussen blot endnu værre. Det er altså en ond spiral, som forskerne håber, at der kommer mere fokus på.
»Der er behov for mere fokus på trafikstøjens betydning for helbredet. Det er alarmerende, at støjen ser ud til at øge risikoen for blandt andet tinnitus, hjertekarsygdomme og demenssygdomme,« siger Jesper Hvaas Schmidt, der er klinisk lektor ved Klinisk Institut og overlæge til Syddansk Universitet.
Studiet er bragt i det videnskabelige tidsskrift Environmental Health Perspectives.
ldl