Test dig selv: Hvor ond er du?
Kast lys over dit indre mørke ved at besvare 30 spørgsmål.
Psycho

Nu kan du måle dit indre mørke. (Foto: Shutterstock)

Nu kan du måle dit indre mørke. (Foto: Shutterstock)

Er du typen, der får det bedre af at gøre andre ondt, hvis du selv har det dårligt?

Eller afslører du aldrig den rigtige grund til dine handlinger, med mindre det er til din egen fordel at gøre det?

Hvis du kan genkende dig selv i ovenstående, er der en risiko for, at du har en høj D-faktor. D-faktor står for the dark factor (den mørke faktor) og beskriver, hvor tilbøjelig du er til at opføre dig usympatisk - en høj D-faktor betyder, at du sandsynligvis er bund-ubehagelig. Det afslører forskere i et nyt studie med et tilhørende spørgskema, som giver dig mulighed for at måle din egen D-faktor. Mål dit indre mørke her. (OBS: Brug Chrome til at åbne testen, hvis du oplever problemer i Explorer eller Firefox)

»Hvis du har en høj D-faktor, er du typisk en person, der går nådesløst efter dine egne mål og er ligeglad med, at de påvirker andre negativt, eller også gør du det decideret for at skade andre. Samtidig er du overbevist om, at din opførsel er retfærdig,« opsummerer Ingo Zettler. Han står bag det nye studie bragt i Psychological Review, hvori forskerne har defineret D-faktoren. 

Hvis du vil vide mere om D-faktoren og menneskets mørke personlighed, kan du læse artiklen her: Forskere afslører personlighedens mørke kerne.

Blomst

»Med blomsten ville vi illustrere, at D-faktoren er kernen i forskellige mørke personlighedstræk, og at trækkene derfor overlapper hinanden. For eksempel er narcissistisk og sadistisk opførsel forskellige fra hinanden, men det fælles grundlag for de to typer af opførsel er D-faktoren,« siger Ingo Zettler. (Illustration: Moshagen, Hilbig & Zettler)

 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk