Sådan spiser du dig til mindre ADHD
Noget mad kan dæmpe ADHD. Det viser en gennemgang af omkring 70 videnskabelige forsøg.

Burger og fritter skal man holde sig fra, hvis man vil formindske risikoen for ADHD. Til gengæld er en lækker fisk lige i øjet. (Foto: Colourbox)

Burger og fritter skal man holde sig fra, hvis man vil formindske risikoen for ADHD. Til gengæld er en lækker fisk lige i øjet. (Foto: Colourbox)

Det kan godt være, at børn ville leve af vingummi, softice og pølser, hvis de selv fik lov at bestemme. Men den diæt er sandsynligvis meget uheldig, hvis børnene har ADHD.

I stedet bør ungerne spise mad med mindre fedt og flere proteiner – for eksempel mager fisk. Det afslører en amerikansk gennemgang af næsten 70 videnskabelige artikler.

Forfatterne til gennemgangen vurderer, at en kostomlægning faktisk kan dæmpe ADHD hos nogle børn.

»Artiklen konkluderer, at det er vigtigt, at børn med ADHD får en sund kost, og at et tilskud af fiskeolie ser ud til at kunne hjælpe nogle af de børn, der ikke har glæde af medicinsk behandling,« siger professor Kim Fleischer Michaelsen fra Institut for Human Ernæring/Børneernæring og International Ernæring ved Københavns Universitet i en kommentar til gennemgangen - som han ikke selv har været med til at lave.

Spis fisk og mejeriprodukter

Minutiøst har forskerne gennemgået den ADHD-forskning, der er tilgængelig i databasen PubMed. Det har vist sig, at særlige fødevarer er gode mod ADHD.

Vil du dæmpe ADHD, bør du:

  • Skære ned på mættet fedt – det ’hårde’ fedt, som du møder i kød, smør, stegemargarine, pålæg, palmeolie og kokosfedt
     
  • Spise godt med proteiner fra fedtfattige fisk
     
  • Spise mejeriprodukter
     
  • Spise mange grøntsager i forhold til kød
     
  • Spise godt med frugt
     
  • Vælge at kværne fuldkornsprodukter – altså fuldkorspasta og fuldkornsbrød

Med andre ord: Drop fastfooden og spis sundt.

Sammenfald mellem allergi og ADHD

Gennemgangen modererede også nogle forestillinger om, hvad der giver børn ADHD.

Tidligere har man mistænkt følgende produkter for at forårsage diagnosen:

  • Nødder
  • Mejeriprodukter
  • Chokolade
  • Citrusfrugter
  • Kunstige farver
  • Såkaldte ’salicylater’. De kommer fra salicylsyre, som er et stof, der findes naturligt i planter. Desuden findes salicylater også i mange former for medicin, kosmetik, cremer og konserveringsstoffer.

Det har vist sig, at en kur, hvor man holder sig væk fra den liste af madvarer og produkter, kun dæmper ADHD i nogle tilfælde. Nemlig i de tilfælde, hvor børnene i forvejen har allergi over for maden eller salicylaterne.

Kan fiskeolie bekæmpe ADHD?

Kosttilskud med olierne omega-3 – der findes i fisk – og omega-6 – der findes i bl.a. nødder, kornprodukter og æg – har i nogle undersøgelser vist sig at kunne dæmpe ADHD. Andre undersøgelser viser det modsatte resultat.

Desuden har de forskellige forskere bag de forskellige undersøgelser grebet opgaven så forskelligt an, at J. Gordon Millichap må konstatere:

»I næsten alle tilfælde, hvor barnet spiser olier, er medicin også påkrævet. De gavnlige effekter af omega-3 og omega-6 kosttilskud er ikke klart påvist.«

Danskere undersøger også ADHD

Hvis vi kan finde ud af, at nogle børn får det bedre – så er det værd at forske i det. Samtidig har der været meget hype omkring ADHD. Det er en meget moderne diagnose, som er forbundet med meget overtro i forhold til, hvad der virker imod den.

Derfor er det vigtigt at lave en strikt videnskabelig gennemgang af den forskning, der er lavet på området. Vi prøver at se på det hele og komme med en kritisk vurdering.

Kim Fleischer Michaelsen.

I Danmark arbejder en forskergruppe i øjeblikket på en undersøgelse, der på mange måder ligner den amerikanske.  De undersøger al hidtidig forskning for at finde ud af, hvordan kost kan ændre ADHD-symptomer.

Men der er forskelle på de to studier.

»Litteraturoversigten er ikke så omfattende som den, vi er i gang med,« konstaterer professor og forskningsleder Kim Fleischer Michaelsen fra Institut for Human Ernæring/Børneernæring og International Ernæring ved Københavns Universitet.

Svært at sammenligne ADHD-forskningen

Kim Fleischer Michaelsen ved, hvor svært det er at sammenligne den eksisterende ADHD-forskning, så der kan konkluderes noget brugbart.

Dels er der forskel på, hvordan forskerne har diagnosticeret ADHD i de forskellige undersøgelser. Så man kan risikere, at nogle af de undersøgte børn i virkeligheden slet ikke har ADHD – og så er resultaterne ubrugelige.

Dels måler forskerne effekten af madvarer og cremer på forskellige måder. Det betyder, at resultaterne bliver meget vanskelige at sammenligne.

»Nogle studier bliver vi derfor nødt til at sortere fra,« fortæller Kim Fleischer Michaelsen.

Undersøger fiskeolier og diæter

Selvom det er svært at lave undersøgelsen, er den så vigtig, at Socialministeriet alligevel sætter den i gang. Og forskerne skal især forholde sig til to spørgsmål:

  • Har fiskeolie en effekt på ADHD?
     
  • Virker det at fjerne særlige fødevarer fra kosten – de såkaldte ’eliminationsdiæter’?

»Eliminationsdiæter er interessante, fordi et hollandsk studie har tydet på, at nogle børn får det bedre, hvis de kom på en kost med meget få forskellige fødevarer. Det kunne tyde på, at der kan være en sammenhæng mellem overfølsomhed og ADHD,« siger Kim Fleischer Michaelsen.

Danske politikere er interesseret i forskningen

Socialministeriet har bestilt den danske undersøgelse, så politikerne har et solidt grundlag at træffe beslutninger på i forhold til ADHD. Derfor kan Kim Fleischer Michaelsen ikke afsløre undersøgelsens konklusioner, før den er fremlagt for Folketinget.

Blandt andet skal de danske forskere vurdere, om der mangler forskning på området.

»Socialministeriet gav os også til opdrag at vurdere, om der er nogle studier, der mangler at blive gennemført. Den vurdering bliver en del af den samlede rapport, der kommer hen mod slutningen af marts,« fortæller Kim Fleischer Michaelsen.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk