Peter Gøtzsches kritik af forskning i HPV-vaccine er afvist
Kilde: 
04 september 2018

Den danske professor Peter Gøtzsche og hans kollega Lars Jørgensen fra Nordisk Cochrane Center møder modstand fra deres egen organisation i det seneste nummer af det videnskabelige tidsskrift British Medical Journal.

For en måneds tid siden anklagede de to danske forskere sammen med en britisk kollega en stor analyse af HPV-vaccinen for at være mangelfuld og forudindtaget.  

Analysen, som var lavet af andre Cochrane-forskere, byggede på 26 studier. Den fandt ingen evidens for, at HPV-vaccinen giver unge piger sjældne bivirkninger.

Men de danske Cochrane-forskere anklagede deres udenlandske Cochrane-kollegaer for ikke at have inkluderet alle relevante data og for at have ignoreret mulige fejlkilder i deres analyse.

Cochrane International tog kritikken alvorligt og fik uafhængige forskere til at gå den oprindelige Cochrane-analyse efter i sømmene for at tjekke, om Peter Gøtzsche og hans medforfattere har ret i anklagerne.

Nu er undersøgelsen færdig, og kritikken fra Peter Gøtzsche og Lars Jørgensen har vist sig at være grundløs, skriver chefredaktør David Torvey fra Cochrane Libary i et indlæg i det seneste nummer af BMJ.

Cochranes granskning af det oprindelige HPV-studie viser blandt andet, at:

  • Forskerne har ikke udeladt »næsten halvdelen af de støtteberettigede forsøg,« som anklagen lød fra Peter Gøtzsche og hans medforfattere. Kun et lille antal undersøgelser var ikke inkluderet i metaanalysen, fordi de ikke levede op til kriterierne om, at de skulle være publiceret i et fagfællebedømt tidsskrift.
     
  • Analysen inkluderede offentliggjorte og ikke-offentliggjorte oplysninger om alvorlige bivirkninger. Oplysninger om dødsfald var også inkluderet på ansvarlig vis.  

ar

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.