Cochrane vil granske sit eget studie, der blåstemplede HPV-vaccinen
Kilde: 
10 august 2018

Tidligere på året skrev Videnskab.dk en artikel om et stort studie, der konkluderede, at HPV-vaccinen ikke alene virker efter hensigten, men også er helt ufarlig.

Studiet var et såkaldt Cochrane-review, det vil sige en samling af data fra 26 tidligere studier, der tilsammen frikendte HPV-vaccinen for farlige bivirkninger.

Men nu kritiserer lederen af Cochranes nordiske afdeling, professor Peter Gøtzsche, frikendelsen af HPV-vaccinen, der ellers skal forhindre, at unge piger og kvinder får livmoderhalskræft.

Det skriver The BMJ (tidligere British Medical Journal).

Han og to andre forskere har lavet en analyse af studiets behandling af data fra 73.428 kvinder.

På baggrund af analysen siger de, at langt fra al den relevante data er medregnet i studiet, og mulige fejlkilder er blevet ignoreret.

Ifølge Peter Gøtzsche kunne data fra hele 120.000 kvinder nemlig med rette være blevet inkluderet i studiet.

Derfor igangsætter Cochrane nu en undersøgelse af deres eget studie. Undersøgelsen skal fastslå, om det oprindelige studie var solidt nok, eller om der bør foretages justeringer.

Indtil videre er det altså hverken be- eller afkræftet, at den oprindelige blåstempling af HPV-vaccinen var forkert - og mange andre studier har i øvrigt også konkluderet, at HPV-vaccinen ikke er skyld i alvorlige bivirkninger.

Peter Gøtzsche har tidligere udtalt sig kritisk om HPV-vaccinen, selvom langt størstedelen af forskere mener, at den er ufarlig. Det kan du læse mere om i artiklen 'Kæmpestudie: HPV-vaccinerne virker og er ikke farlige'.

ie

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.