- I alle regioner har man afprøvet og efterfølgende indført en ordning, hvor svært psykisk syge selv kan bestemme, hvornår de vil indlægges.
- Ud fra mindre studier troede man, at det ville give mindre tvang, mindre medicin, kortere indlæggelser og færre genindlæggelser.
- Ny studie viser, at de patientstyrede indlæggelser sandsynligvis ikke virker på nogen af de ting, man havde håbet.
Meget alvorligt psykisk syge patienter har siden 2013 haft mulighed for selv at bestemme, hvornår de gerne vil indlægges på en psykiatrisk afdeling.
De behøver ikke køre til akutmodtagelsen for at få en læge til at vurdere, om de er syge nok til at blive indlagt.
Nu har danske forskere undersøgt effekten af at have det tilbud. Mindre pilotstudier fra Norge har tydet på, at de patientstyrede indlæggelser, som de kaldes, gav mindre tvang.
Men det er bare ikke tilfældet, viser det danske studie, som er det hidtil største – og videnskabeligt bedste – studie på området:
»Der er ikke noget, der tyder på, at det virker til at mindske tvang,« siger ph.d. og læge på Psykiatrisk Center Glostrup Christoffer Torgaard Thomsen.
Christoffer Torgaard Thomsen har sammen med to af Danmarks førende forskere inden for behandling af psykiatriske sygdomme professor Merete Nordentoft og ph.d. og forskningsleder Michael Eriksen Benros lavet det hidtil største studie af patientstyrede indlæggelser.
»Hvis formålet med at indføre patientstyrede indlæggelser er at nedbringe tvang i psykiatrien, bør man nok gøre noget andet,« siger Christoffer Torgaard Thomsen.
- Patienten bliver holdt fast eller fikseret med bælte til en seng.
- Patienten bliver tvangsindlagt uden selv at ville indlægges.
- Patienten bliver tvunget til at tage medicin.
- Patienten bliver tvunget til at indtage føde.
Kilde: Sundhed.dk
Han er førsteforfatter på en artikel om resultaterne i det videnskabelige tidsskrift Acta Psychiatry.
Indlagt længere end kontrolgruppe
I studiet har forskerne sammenlignet brugen af tvang, medicinforbrug, selvmord, selvskade og antal sengedage i to grupper patienter.
En gruppe på 422 med kontrakt på at kunne indlægge sig selv. Og en kontrolgruppe på 2.110 matchende patienter med samme alder, køn, diagnose og sygdomshistorie. Læs flere fakta om studiet i boksen 'Fakta om studiet' under artiklen.
Resultatet er, at patientstyrede indlæggelser ikke mindsker brugen af tvang eller risikoen for selvmord og selvskade. De patienter, som kunne indlægge sig selv, tog i gennemsnit mere medicin end dem i kontrolgruppen, og de var både indlagt flere gange og i længere tid. Næsten en måned mere.
»Konceptet er sympatisk og recovery-orienteret, men vi har ikke datagrundlag for at anbefale at indføre det,« siger Merete Nordentoft, som er professor på Københavns Universitet og leder af Psykiatrisk Center Københavns forskergruppe.
Recovery-orienteret betyder, at man har fokus på muligheden for at komme sig og på at give patienten mere kontrol over behandlingen.
Et ret nyt, norsk studie fra 2017, som godt nok er mindre end det danske, viste det samme. Nemlig ingen effekt på tvang, antal indlæggelser og antal indlæggelsesdage.
Hvis du have en bedre forståelse af, hvorfor det danske studie sandsynligvis har mere ret end tidligere studier, så skal du læse denne artikel:
Norsk forskning har vist, at patientstyrede indlæggelser mindsker tvang
Professor på Institut for Klinisk Medicin på Universitetet i Oslo Torleif Ruud har forsket i brugerinddragelse i psykiatrien og er meget inde i den tidligere norske forskning i brugerstyrede indlæggelser. Han var med til at vurdere Christoffer Torgaard Thomsens ph.d.-afhandling.
»Det her er metodisk det bedste studie, der er lavet. De tidligere studier har været små og har ikke sammenlignet med en kontrolgruppe. Det er et vigtigt studie, fordi det stiller spørgsmålstegn ved det, vi har troet,« siger han.
Han understreger, at patientstyrede indlæggelser er et nyt forskningsområde. Der er derfor i hans øjne brug for mere forskning for at drage endegyldige konklusioner.
Ordningen er allerede implementeret
De patientstyrede indlæggelser virker altså ikke bedre end den almindelige behandling til det, man havde håbet. Så skrotter man vel tiltaget?
Nej. I Region Hovedstadens Psykiatri besluttede man allerede i 2016, da forsøgsperioden med de patientstyrede senge udløb, at gøre ordningen permanent. Før man vidste noget om resultaterne af forskningen.
Man har ovenikøbet udvidet, så alle psykiatriske centre nu kan tilbyde patientstyrede indlæggelser. I alt 16 senge står tomme og venter på en patient, som måske vil indlægge sig selv.
I forsøgsperioden var kun syv senge reserveret til de patientstyrede indlæggelser. Sengene er dog ekstra senge og er ikke taget fra den almindelige normering.
Det har ifølge forskningen sandsynligvis virket på at:
- Styrke patientens autonomi og tryghed.
- Sikre bedre patient- og pårørende-tilfredshedsoplevelse.
Mens det sandsynligvis ikke har virket på at:
- Nedbringe det samlede antal indlæggelsesdage for den enkelte patient
- Nedbringelse af tvangsanvendelse for den enkelte patient
- Mindske brug af medicin for den enkelte patient
Kilde: Sundhedsstyrelsen
I Region Sjælland, Region Nordjylland og Region Midtjylland har man også gjort ordningen permanent. I Midtjylland står sengene dog ikke tomme, men må bruges af andre patienter. I Region Syddanmark har man kørt ordningen videre i 2017 og skal nu vurdere, om den skal gøres permanent.
Mindre tvang er ikke det vigtigste
Susanne Due Christensen fra Socialdemokratiet er formand for psykiatriudvalget i Region Hovedstaden. Hun var med til at beslutte, at de patientstyrede indlæggelser skulle gøres til et permanent tilbud på alle psykiatriske centre i regionen.
På trods af de nye forskningsresultater mener hun stadig, at det var den rigtige beslutning:
»Naturligvis har vi haft en forhåbning om, at patientstyringen ved indlæggelse ville betyde en reduktion i tvang. Samtidig har vi valgt også at se på andre mål: Patientinddragelse, selvbestemmelse og patienternes recovery, og på de områder har patienter og personale været glade for ordningen,« siger hun.
Sengene bidrager efter hendes mening til, at patienterne i højere grad tager ansvar for eget liv og kan tage eventuelle forværringer i opløbet.
Hun understreger desuden, at man i psykiatrien generelt har meget fokus på at nedbringe tvang.
I Region Hovedstadens Psykiatri har man indført en række tiltag udelukkende med det formål at nedbringe tvang. For eksempel mere adgang til fysisk aktivitet, sanserum og tættere samarbejde med patienterne om at lave kriseplaner.
Det handler om empowerment
Recovery handler om, at det er muligt at komme sig over en psykisk sygdom, og at den enkelte skal finde sin egen vej til et godt liv uden eller på trods af psykisk sygdom.
Men hvordan bidrager det til fokus på recovery at have senge stående tomme til et tilbud, som ikke virker bedre end det almindelige tilbud om indlæggelse?
Mere og mere forskning går ud på at udvikle og teste tiltag, som skal løse samfundets problemer.
Interventionsforskning kaldes det.
Videnskab.dk sætter i en artikelrække fokus på den type forskning, der skal gavne velfærdssamfundet.
Følg med i temaet her.
Støtte fra TrygFonden har muliggjort temaet. TrygFonden har dog ikke indflydelse på, hvilken forskning vi skriver om, og hvordan artiklerne skrives.
Læs mere om aftalen her.
Det gør det, fordi de patientstyrede indlæggelser giver nogen helt andre gevinster, vurderer formand for Psykiatrifonden, Anne Lindhardt:
»Det her handler om meget andet end tvang og medicin. Det handler om empowerment, bedre etik og bedre samarbejde med patienterne,« siger Anne Lindhardt, som også er psykiater og tidligere centerchef på to psykiatriske centre i Region Hovedstaden.
Et norsk studie fra 2016 viste dog, at retten til at kunne indlægge sig selv tilsyneladende ikke bidrog mere til recovery end det almindelige tilbud. I studiet har man sammenlignet to grupper af patienter – den ene gruppe have ret til at indlægge sig selv, den anden havde ikke.
Kulturændring i psykiatrien
Både Psykiatrifonden og landsforeningen Bedre Psykiatri mener ligesom Region Hovedstadens Psykiatri, at de patientstyrede indlæggelser har stor værdi.
»Perspektivet i det her handler om at lave en kulturændring i psykiatrien, så man lægger mere magt ud til brugerne og har fokus på recovery,« siger generalsekretær i Bedre Psykiatri, Thorstein Theilgaard.
Region Hovedstadens Psykiatri har nedsat en styregruppe, som skal optimere de patientstyrede indlæggelser:
»Vi ønsker at fortsætte med tilbuddet og drøfter løbende, hvilke målgrupper der kan drage nytte af at have tilbuddet,« siger Susanne Due Christensen.
Ifølge professor Torleif Ruud, som har været bedømmer på det nye ph.d.-studie, ville et rigtig godt næste skridt, når man nu vil have ordningen, være, at undersøge, om der er nogen grupper, som har fordel af tilbuddet, mens andre ikke har.
»Det kunne for eksempel være interessant at se på diagnosegrupperne. Er der grupper af patienter, hvor tilbuddet giver bedre mening end andre,« siger han.