Ny rapport: Sociale medier kan også være gode for unge
Facebook likes

 Unges trivsel på sociale medier afhænger i høj grad af, hvad de unge bruger de sociale medier til. (Foto: Shutterstock)

 Unges trivsel på sociale medier afhænger i høj grad af, hvad de unge bruger de sociale medier til. (Foto: Shutterstock)

12 juni 2019

Du har sikkert hørt det før: At sociale medier kan give børn og unge alskens dårligdomme som angst, depression, øget ensomhed eller forvrænget kropsopfattelse. 

Men ny rapport påpeger nu, at det ikke er hele sandheden om sociale medier. Tværtimod, skriver Nordisk Ministerråd i en pressemeddelelse

Rapporten '#StyrPåSoMe – Er sociale medier faktisk en trussel for unges trivsel?' er udført af tænketanken The Happiness Research Institute på opdrag af Nordisk Ministerråd.

Den ser nærmere på, om der er en sammenhæng mellem unges mentale sundhed og deres forbrug af sociale medier.

LÆS OGSÅ: Danske forskere afliver myte om sociale medier

En af hovedkonklusionerne i rapporten er, at sociale medier isoleret set ikke er en afgørende faktor for unges trivsel.

Rapporten viser nemlig, at unges brug af sociale medier afspejler deres øvrige sociale liv. Så hvis deres generelle trivsel er dårlig, vises det i deres brug af sociale medier og omvendt. 

»At tale om trivsel i forhold til sociale medier bliver ofte til en kamp mellem teknologientusiaster og teknologiforskrækkede. Vi har brug for flere nuancer,« siger Anne-Mette Thorhauge, lektor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet, i pressemeddelelsen fra Nordisk Ministerråd. 

Rapporten viser, at for eksempel deling af links og at være direkte i kontakt med sine venner over chat faktisk øger unges velbefindende.

LÆS OGSÅ: Er digitale medier usunde? 

Blandt andet derfor mener rapportens forfattere at kunne påvise, at unge, som generelt trives i livet, også trives på de sociale medier.

Men unge, som mere passivt bruger sociale medier, kan få en følelse af ensomhed og lavt selvværd. Passivt brug kan betyde, at man bare kigger på andres profiler eller lader blikket glide over forskellige nyhedsfeeds.

»Det vigtigste er at forstå, at de unge ikke adskiller deres liv på de sociale medier fra deres øvrige sociale liv. Det er netop det, som vi kan se i undersøgelsen. Det er en pointe, som mange i den ældre generation ikke har forstået. Derfor skal vi se mere nuanceret på, hvem der bruger sociale medier, hvordan de bruger dem, og hvilke medier de bruger,« forklarer hovedforfatteren af rapporten, Michael Birkjær fra The Happiness Research Institute.

Undersøgelsen er lavet på baggrund af spørgsmål rettet til 1.160 unge fra de fem nordiske lande. Rapporten ligger frit tilgælgelig på Nordisk Ministerråds hjemmeside, men er ikke udgivet i et videnskabeligt, fagfællebedømt tidsskrift.

LÆS OGSÅ: Skærme tager elevernes opmærksomhed – og det sker helt ubevidst

LÆS OGSÅ: Forsker: Skærmene har invaderet vores liv – det er på tide, vi gør modstand

mtl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.