NASA fanger fantastisk video af sydlyset set fra rummet

En tidsforskudt video af sydlyset, Aurora Australis. Videoen blev taget 25. juni, da Den Internationale Rumstation var på vej fra det sydlige Australien ud over Stillehavet. Video: NASA Johnson.

En tidsforskudt video af sydlyset, Aurora Australis. Videoen blev taget 25. juni, da Den Internationale Rumstation var på vej fra det sydlige Australien ud over Stillehavet. Video: NASA Johnson.

Kilde: 
26 juli 2017

Drømmer du om at få et glimt af nordlyset?

Så tag et smut forbi Den Internationale Rumstation, hvor der normalt er temmelig god udsigt, hver gang det fantastiske fænomen viser sig.

I stedet for at kigge mod himlen, kan du nøjes med at kigge mod Jorden, for nordlyset befinder sig mellem rumstationen og Jorden.

Det er også dette, der gør det muligt for astronauterne at fange de fantastiske billeder, som NASA har frigivet i en video på deres oficielle hjemmeside. Du kan se videoen øverst i artiklen.

Videoen er lavet med tidsforskydning og viser i virkeligheden ikke nordlyset, Aurora Borealis.

For da videoen er optaget med udsigt til den sydlige halvkugle kaldes fænomenet i stedet for sydlyset, Aurora Australis.

Nord- og sydlys opstår, når elektrisk ladede partikler fra Solen rammer Jordens magnetfelt.

Partiklerne bliver skudt ud fra bobler med glødende gas, og når partiklerne rammer Jordens atmosfære, begynder den at gløde.

Det skyldes, at de elektrisk ladede partikler midlertidigt giver partiklerne i atmosfæren mere energi.

Af og til får vi også lov at se nordlys i Danmark. Denne video med tidsforskydning blev taget natten til d. 16. februar 2016 syd for Aalborg. (Video: Paul Christiansen / Tycho Brahe Planetarium)

Faktisk er der altid polarlys omkring Nord- og Sydpolen, men når der kommer mange partikler fra Solen, eller der er meget kraftige forstyrrelser i Jordens magnetfelt, kan lyset strække sig længere nord- eller sydpå.

Hvis du vil være ekspert i nordlyset, kan du læse mere i artiklen 'Sådan opstår det flotte nordlys'.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.