Uanset om vi kan lide det eller ej, så kender de fleste nok til det, at høre et vaskeægte pophit, der sætter sig fast i hovedet og bare ikke vil ud igen.
Men hvorfor bliver nogle sange hængende så længe, mens andre forgår med det samme?
Det har et internationalt hold forskere ifølge Politiken sat sig for at undersøge i et nyt studie, der kan læses i tidsskriftet ScienceDirect Current Biology.
LÆS OGSÅ: Hvorfor kan nogle mennesker ikke lide musik?
Forskerne bag studiet har undersøgt 745 pophits fra den amerikanske top 100-liste fra mellem 1958 og 1991. Ved hjælp af kunstig intelligens har forskerne identificeret de akkorder i numrene, der stikker ud og overrasker lytteren.
Og da de rensede 30 numre for både vokal og melodi og lod 39 forsøgspersoner lytte, kom de frem til, at folk oplevede størst nydelse, når der kom en akkord, som enten overraskede meget, eller som lød præcis som forventet.
Dette resultat kommer ikke bag på Peter Vuust, der forsker i samspillet mellem musik og hjernen på Aarhus Universitet.
»Musik er bygget op om forventninger. Når man lytter til en popsang, vil man med sin hjerne forsøge at forudsige, hvad der vil ske lige om lidt. Den aktuelle undersøgelse viser, at man får størst nydelse, når ens forudsigelse af den næste akkord ikke holder stik, og man bliver overrasket. Eller omvendt: Hvis en forudsigelse af den næste akkord holder stik, hvis akkorderne lige inden har været kaotiske og uforudsigelige. Det er lige præcis der, at hårene rejser sig, eller man får gåsehud,« forklarer Peter Vuust til Politiken.
Forskerne bag studiet undersøgte også en anden gruppe forsøgspersoners hjerneaktivitet, når de lyttede til musikken, med en hjernescanner.
Og her kunne man også se, at der var øget aktivitet i den del af hjernen, der bearbejder følelser, læring og hukommelse, når forsøgspersonerne hørte en uventet akkord.
LÆS OGSÅ: Musik på hjernen – Derfor reagerer vi fysisk på musik
LÆS OGSÅ: Musik er smertestillende medicin
jsj