Musik er smertestillende medicin
Behagelig musik kan virke smertelindrende på gigt- og kræftpatienter. Den danske opdagelse kan i fremtiden reducere brugen af smertestillende medicin og bør blive en del af den officielle behandling, lyder det fra forskeren.

Studier har vist, at musik kan virke lige så lindrende som Ibuprofen, men selvsagt uden nogen former for bivirkninger. (Foto: Colourbox)

Studier har vist, at musik kan virke lige så lindrende som Ibuprofen, men selvsagt uden nogen former for bivirkninger. (Foto: Colourbox)

 

De fleste har oplevet, at musik har virket afslappende. Men musik kan meget mere end det.

Faktisk kan vores yndlingsmusik fjerne smerter lige så effektivt som smertestillende medicin.

Det fortæller Eduardo Garza fra Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab, Aarhus Universitet. Han har netop færdiggjort sin ph.d. om musikkens smertelindrende egenskaber.

»Vi har fundet ud af, at musik reducerer smerte. Jo mere rar og afslappende, man oplever musikken, desto mere effektiv er den,« siger Eduardo Garza.

»I fremtiden kan det betyde, at musik indgår i behandlingen af patienter. Vi kan reducere brugen af smertestillende medicin til kræft- og gigtpatienter og give dem en recept på musik i stedet.«

Forsøgspersoner blev udsat for smerte

Eduardo Garza har lavet en række forsøg, hvor han udsatte testpersoner for harmløs smerte.

»Vi satte personerne i et lukket rum, en ad gangen. Der skulle de lytte til forskellige lyde, musik og lave matematiske regnestykker i hovedet,« fortæller Eduardo Garza.

Imens personerne lyttede, blev de udsat for smerte. En maskine var forbundet til huden på deres arme og udsatte den for varme.

»Det var en harmløs smerte, som ikke var vedvarende. Den svarede til, når man går ind under det varme vand i bruseren, og det til at begynde med føles brændende,« fortæller Eduardo Garza.

Rar musik og hovedregning var effektivt

Forsøgspersonerne blev bedt om at markere, hvor meget smerte de følte på en skala fra 1 til 100 – den såkaldte VAS-skala.

Det viste sig, at når de lyttede til musikken – i det her tilfælde Mozart – følte de mindre smerte, end når de ikke lyttede til noget.

Og det samme var tilfældet, når forsøgspersonerne lyttede til lyde, som de forbandt med noget positivt. I det her tilfælde lyde fra naturen.

»Det var også effektivt at lade personerne lave hovedregning. Faktisk var det endnu mere effektivt end musikken, men samtidig virkede det stressende på personerne at skulle koncentrere sig om at hovedregne.«

Fakta

Visuel Analog Skala (VAS) er et redskab, forskere bruger til at måle smerteintensitet. Formålet er at få en person til at angive sit smerteniveau ved at vurdere det på en skala fra 1 til 100. Flere målinger over et længere stykke tid kan vise, om der er sket ændringer i personens oplevelse af smerte.

»Derfor kan vi ikke bruge det i en behandling. Vi har ikke brug for, at kræftpatienter bliver mere stressede, end de allerede er,« fortæller Eduardo Garza.

Distraktion dulmer smerten

Forsøget viste, at musik er effektivt til at dulme smerte, fordi det distraherer hjernen. På samme måde som det distraherer den øverste etage at lave hovedregning.

Samtidig viste forsøgspersonernes reaktioner på lydene, at det er meget personligt, hvilken musik eller lyd, der virker smertelindrende.

»Det er ikke så vigtigt, hvad det er for noget musik, man bruger. Det vigtige er, at patienten opfatter den som rar og afslappende.«

»Og jo bedre vi kender et stykke musik, desto mere afslappende er det. Derfor skal behandling med musik være individualiseret,« siger Eduardo Garza.

Forskning skal udvikle musik

Eduardo Garza fortæller, at det nu er forskningens opgave at undersøge, hvornår og hvordan musik er særligt effektivt til at lindre smerter.

Den viden kan muligvis bruges til at lave musik, der passer særligt godt til formålet. Musik, som er lavet særligt til at hjælpe en bredere kreds af mennesker.

»Vi kan se, at musik påvirker de samme områder i hjernen som anden smertestillende medicin.«

»Derfor bør det her være en behandling for alle. I fremtiden skal musik ikke opfattes som alternativ medicin, men som en del af den officielle behandling,« siger Eduardo Garza.

Ingen risiko for bivirkninger

Studier har vist, at musik kan virke lige så smertestillende som medicinen Ibuprofen, som mange patienter tager i pilleform.

Ibuprofen kan ved lang tids brug føre til mavesår. Så Eduardo Garzas forskning kan sandsynligvis med tiden rede patienter med kroniske smerter fra ubehagelige bivirkninger ved medicin.

Forskerne mangler stadig at undersøge, hvor meget musik en læge skal skrive på recepten i fremtiden, for at den er tilpas effektiv.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk