For første gang har man fundet mikroplast dybt nede i lungerne på levende mennesker. Og forekomsten lader endda til at være foruroligende høj.
Ud af de 13 patienter, man testede, fandt man mikroplast hos 11.
Det skriver The Guardian om det nye studie, der er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science of the Total Environment.
Prøverne, hvor man fandt mikroplasten, blevet taget fra væv, der blev fjernet i forbindelse med operationer.
Iblandt den mikroplast, der blev fundet, var de mest hyppige partikler polypropylen, der bliver brugt i plastikindpakning, og PET (polyethylenterephthalat), som bliver brugt til flasker.
Ifølge The Guardian, har to tidligere studier fundet mikroplast i lunger med samme hyppighed efter obduktioner. Men nu har man altså også fundet det i levende mennesker.
»Vi havde ikke regnet med at finde det højeste antal partikler i de lavere regioner af lungerne, eller at partiklerne havde den størrelse, vi fandt,« siger Laura Sadofsky ved Hull York Medical School i England.
»Det er overraskende eftersom luftvejene er mindre i de lavere dele af lungerne, og vi havde forventet, at partiklerne på denne størrelse ville være filtreret fra eller havde sat sig fast, før de ville trænge så dybt ned.«
Sadofsky kalder den nye viden ‘vigtig’. Ifølge The Guardian, kan resultatet nemlig bruges til at komme nærmere et svar på, hvilken effekt mikroplast har for helbredet.
Videnskab.dk har også fornyligt skrevet en artikel om, at man for første gang har fundet mikroplast i blodet hos levende mennesker.
Den historie kan du læse her: Mikroplast er målt i blod for første gang. Hvad betyder det?