Kvinders nydelse er mere end klitoris
Kvinder bliver ophidsede af andre områder omkring skeden end lige klitoris, viser ny amerikansk hjerneforskning.

Igennem kvindelige onaniforsøg kunne forskerne slå fast, at hjernen reagerer på samme måder ved berøring af klitoris som ved berøring af andre områder i og omkring skeden. (Foto: Colourbox)

Igennem kvindelige onaniforsøg kunne forskerne slå fast, at hjernen reagerer på samme måder ved berøring af klitoris som ved berøring af andre områder i og omkring skeden. (Foto: Colourbox)

Impulser fra de sensoriske nerveceller tager cirka den samme rute, hvad enten der bliver rørt ved klitoris, skeden eller livmoderhalsen.

Det skriver forsker, ph.d. Barry R. Komisaruk fra Rutgers University i USA sammen med kolleger i Journal of Sexual Medicine.

De aktiverede områder er i den del af hjernen, som hedder den sensoriske cortex.

»Men selv om de sidder tæt sammen som en klase druer, er responsen på hver genitale del forskellig,« siger Barry Komisaruk til LiveScience.

»De overlapper, men det er muligt at skille dem ad,« siger han.

Berøring går til hovedet

Forsøgene med fMRI-scanninger antyder altså, at klitoris ikke nødvendigvis er det eneste saliggørende punkt i sexlivet.

Kvinder, som stimulerede sig selv, oplevede en kraftig aktivitet i forskellige områder i den sensoriske cortex, hvad enten der var tale om berøringer af klitoris eller inden i skeden.

Både skede og livmoderhals ser ud til at have en væsentlig mængde sensoriske nerveceller, påpeger Komisaruk i en pressemeddelelse.

Disse celler reagerer på forskellige stimuli og sender impulser videre til hjernen.

Hvad er det vigtigste?

En del eksperter i seksualitet mener, at klitoris er hovedkilden til seksuel nydelse hos kvinder, mens stimulering af skede og livmoderhals ikke tager nydelsen til samme højder, skriver forskerne i pressemeddelelsen.

Blandt kvinder, som svarer på spørgsmålet i undersøgelser, siger et flertal også, at de skal have stimuleret klitoris for at opnå orgasme.

Men måske er det lige så vigtigt for udfaldet, hvordan berøringerne udføres, end at de foretages direkte på klitoris?

Hjernestudiet omfattede 11 raske kvinder i alderen 23-56 år.

© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk