Kærlighed gør os mindre neurotiske
Langvarige forhold har en positiv effekt på vores psyke, viser ny forskning. Det er dog svært at sige, om den positive effekt skyldes forholdet eller noget andet, vurderer dansk forsker.

Godt nyt til spirrende forhold: Vi får et mere positivt syn på verden, når vi befinder os i et forhold i længere tid, viser ny forskning.
(Foto: Shutterstock)

Godt nyt til spirrende forhold: Vi får et mere positivt syn på verden, når vi befinder os i et forhold i længere tid, viser ny forskning. (Foto: Shutterstock)

Foråret er skudt i gang, og amorinerne er i luften. Det er et tidspunkt, hvor nye par finder sammen. Forelskelse og kærlighed giver os en øjeblikkelig velvære, men faktisk lader parforhold også til at have en positiv effekt på vores psyke.

En ny tysk undersøgelse udgivet i det videnskabelige tidsskrift Journal of personality, viser at der er en forbindelse mellem, hvor lang tid folk er i kærlighedsforhold, og hvor neurotiske de er. Jo længere tid vi er i forholdet, desto mere positive er vi omkring nye situationer.

»Folk, der er meget neurotiske, er angstfulde, usikre og let at irritere. De har en tendens til depression og har ofte lavt selvfærd og er ofte utilfredse med deres liv. Men det viser sig, at vi bliver mere stabile [og mindre neurotiske], når vi er i kærlighedsforhold,« siger Christine Fine, ph.d. og hovedforfatter til undersøgelsen, i en artikel på Friedrich Schiller Universitetet Jenas hjemmeside.

Ni måneders kærlighed gør godt

Forskerhold fra Jena Universitet og Kassel Universitet i Tyskland fulgte 245 par i aldersgruppen 18 til 30 år i 9 måneder. Hver tredje måned blev de enkelte forsøgsdeltagere bedt om at udfylde et spørgeskema, hvor hver deltager skulle tage stilling til fiktive hverdagssituationer og den betydning situationen kunne have for deres forhold. Samtidig skulle de vurdere, hvor tilfredse de var med forholdet.

Ved at analysere deltagernes svar, så kunne forskerne se, at deltagernes tendens til at have negative fortolkninger af situationerne dalede i takt med, hvor lang tid de befandt sig i forholdet.

Resultatet af undersøgelsen peger altså på, at forholdet sænker tendensen til neurotiske, negative tanker med tiden og får folk til at se verden i et mere positivt lys, og det mindsker risikoen for angst og depression, konkluderer forskerne bag undersøgelsen.

»De positive oplevelser og følelser, man får ved at have en partner, ændrer vores personlighed på en indirekte måde. På samme tid ændrer det vores tankestrukturer og opfattelser af situationer,« siger Christine Fine.

Forklaringen er ikke helt klar

Det er ikke utænkeligt, at mange af os ændrer vores syn på verden til det mere positive, når vi er i parforhold, men det er svært at sige, om folk bliver mere positive, fordi de er i et forhold, eller om de er i et langt forhold, fordi de lærer at være mere positive, konstaterer professor Albert Gjedde fra Københavns Universitet.

Vores hjerne er indrettet sådan, at den giver os en belønnende oplevelse, når vi gør noget, der fremmer vores chancer for at formere os. På den måde lærer vi også bestemte adfærdsmønstre, fordi den belønnende oplevelse motiverer os til en særlig type adfærd.

Professor Albert Gjedde

»Det lader til, at folk ændrer deres såkaldte negative fortolkningsbias, når de er i et længere forhold. Det er bare svært at sige, hvad der er årsag og virkning. Og dermed om forholdet er årsagen til, at vi bliver mere positive,« siger Albert Gjedde, professor og institutleder på institut for Neurovidenskab og Farmakologi ved Københavns Universitet.

Så selvom konklusionen på undersøgelsen muligvis er sand, så er det svært at sige noget om, hvorfor forskerne finder denne tendens.

»Det er et observationsstudie, og det der kendetegner de studier, er, at det er svært at sige noget om det kausale forhold. Vi mennesker ændrer dog naturligvis adfærd for at passe bedre ind,« siger Albert Gjedde.

Vi er i forhold for at formere os

Når vi indtræder i et forhold, så er det fra et biologisk synspunkt for at formere os. Derfor er det vigtigt, at vi lærer den adfærd, der skal til for at have et vellykket forhold, konstaterer Albert Gjedde.

»Vores hjerne er indrettet sådan, at den giver os en belønnende oplevelse, når vi gør noget, der fremmer vores chancer for at formere os. På den måde lærer vi også bestemte adfærdsmønstre, fordi den belønnende oplevelse motiverer os til en særlig type adfærd,« siger Albert Gjedde og fortsætter.

»Det kan meget vel være, at vi lærer at ændre vores negative tanker, fordi de ikke behager partneren og de negative tanker måske er destruktive for forholdet. Dem der så ikke ændrer deres negative tanker har sværere ved at blive i forholdet.«

Men lige meget hvad der er årsagen, så peger undersøgelsen altså på, at vi generelt udvikler et mere positivt syn på verden, når vi er et i forhold.

 

Forelskelse sikrer flere børn

Når vi bliver forelskede, så udskiller vores krop en række hormoner og signalstoffer, der ændrer den måde vi oplever verden på. Hvert hormon har en særlig funktion og er blandt andet med til at gøre, at vi knytter os særligt til et bestemt menneske og føler os forelskede i den person.

»Hele biologiens formål med den belønnende og berusende følelse vi får, når vi bliver forelskede, er at sikre os, at vi danner par og opfostrer børn,« siger Albert Gjedde.

Der er to områder i den menneskelige hjerne, der sørger for at gøre os forelskede: Det såkaldte VTA-område (Ventral Tegmental Area) – i bunden af hjernen - og nucleus caudatus-området i midten af hjernen.

Begge områder er involveret i at skabe vores motivation, drivkraft og belønning og er involverede i produktionen af signalstoffet dopamin, der blandt andet er med til at skabe en intens lykkefølelse i os.
 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk