Foråret er skudt i gang, og amorinerne er i luften. Det er et tidspunkt, hvor nye par finder sammen. Forelskelse og kærlighed giver os en øjeblikkelig velvære, men faktisk lader parforhold også til at have en positiv effekt på vores psyke.
En ny tysk undersøgelse udgivet i det videnskabelige tidsskrift Journal of personality, viser at der er en forbindelse mellem, hvor lang tid folk er i kærlighedsforhold, og hvor neurotiske de er. Jo længere tid vi er i forholdet, desto mere positive er vi omkring nye situationer.
»Folk, der er meget neurotiske, er angstfulde, usikre og let at irritere. De har en tendens til depression og har ofte lavt selvfærd og er ofte utilfredse med deres liv. Men det viser sig, at vi bliver mere stabile [og mindre neurotiske], når vi er i kærlighedsforhold,« siger Christine Fine, ph.d. og hovedforfatter til undersøgelsen, i en artikel på Friedrich Schiller Universitetet Jenas hjemmeside.
Ni måneders kærlighed gør godt
Forskerhold fra Jena Universitet og Kassel Universitet i Tyskland fulgte 245 par i aldersgruppen 18 til 30 år i 9 måneder. Hver tredje måned blev de enkelte forsøgsdeltagere bedt om at udfylde et spørgeskema, hvor hver deltager skulle tage stilling til fiktive hverdagssituationer og den betydning situationen kunne have for deres forhold. Samtidig skulle de vurdere, hvor tilfredse de var med forholdet.
Ved at analysere deltagernes svar, så kunne forskerne se, at deltagernes tendens til at have negative fortolkninger af situationerne dalede i takt med, hvor lang tid de befandt sig i forholdet.
Resultatet af undersøgelsen peger altså på, at forholdet sænker tendensen til neurotiske, negative tanker med tiden og får folk til at se verden i et mere positivt lys, og det mindsker risikoen for angst og depression, konkluderer forskerne bag undersøgelsen.
»De positive oplevelser og følelser, man får ved at have en partner, ændrer vores personlighed på en indirekte måde. På samme tid ændrer det vores tankestrukturer og opfattelser af situationer,« siger Christine Fine.
Forklaringen er ikke helt klar
Det er ikke utænkeligt, at mange af os ændrer vores syn på verden til det mere positive, når vi er i parforhold, men det er svært at sige, om folk bliver mere positive, fordi de er i et forhold, eller om de er i et langt forhold, fordi de lærer at være mere positive, konstaterer professor Albert Gjedde fra Københavns Universitet.
Vores hjerne er indrettet sådan, at den giver os en belønnende oplevelse, når vi gør noget, der fremmer vores chancer for at formere os. På den måde lærer vi også bestemte adfærdsmønstre, fordi den belønnende oplevelse motiverer os til en særlig type adfærd.
»Det lader til, at folk ændrer deres såkaldte negative fortolkningsbias, når de er i et længere forhold. Det er bare svært at sige, hvad der er årsag og virkning. Og dermed om forholdet er årsagen til, at vi bliver mere positive,« siger Albert Gjedde, professor og institutleder på institut for Neurovidenskab og Farmakologi ved Københavns Universitet.
Så selvom konklusionen på undersøgelsen muligvis er sand, så er det svært at sige noget om, hvorfor forskerne finder denne tendens.
»Det er et observationsstudie, og det der kendetegner de studier, er, at det er svært at sige noget om det kausale forhold. Vi mennesker ændrer dog naturligvis adfærd for at passe bedre ind,« siger Albert Gjedde.
Vi er i forhold for at formere os
Når vi indtræder i et forhold, så er det fra et biologisk synspunkt for at formere os. Derfor er det vigtigt, at vi lærer den adfærd, der skal til for at have et vellykket forhold, konstaterer Albert Gjedde.
»Vores hjerne er indrettet sådan, at den giver os en belønnende oplevelse, når vi gør noget, der fremmer vores chancer for at formere os. På den måde lærer vi også bestemte adfærdsmønstre, fordi den belønnende oplevelse motiverer os til en særlig type adfærd,« siger Albert Gjedde og fortsætter.
»Det kan meget vel være, at vi lærer at ændre vores negative tanker, fordi de ikke behager partneren og de negative tanker måske er destruktive for forholdet. Dem der så ikke ændrer deres negative tanker har sværere ved at blive i forholdet.«
Men lige meget hvad der er årsagen, så peger undersøgelsen altså på, at vi generelt udvikler et mere positivt syn på verden, når vi er et i forhold.