Illusion: Se Silvio Berlusconis hoved skrumpe
En engelsk forskergruppe har lavet et illusionstrick, der får den berømte og berygtede politiker Silvio Berlusconis hoved til at skrumpe.

Der er vist endnu ikke nogen, der har opfundet en metode til at få Italiens omstridte, tidligere regeringsleder Silvio Berlusconi til at forsvinde helt.

Men nu har en forskergruppe fra Aston Universitet i Birmingham i England lavet et illusionstrick, der kan få hans hoved til at skrumpe.

I videoen ovenfor bliver hjernen først præsenteret for to cirkler i forskellige størrelser, som bevæger sig, og derefter for to gange Berlusconis hoved.

Det er vigtigt, at du holder begge øjne fæstet på krydset i midten, hvis illusionen skal virke.

Hjernen bliver udmattet

Når cirklerne stopper med at bevæge sig, og Berlusconis hoved toner frem på skærmen, skulle billedet til venstre gerne virke mindre end det til højre.

Hvis du trykker pause på videoen, vil du dog kunne se, at begge hoveder i virkeligheden er lige store.

Ifølge forskerne bag, opstår illusionen, fordi vores hjernen tilpasser sig størrelsen på de bevægende cirkler og udmatter de mekanismer, som normalt reagerer på størrelse. Når du har været præsenteret for den store cirkel til venstre, vil hovedet derfor fremstå mindre og vice versa.

Virker også med killinger

Illusionen virker med stort set alle motiver, og det er overraskende, fortæller postdoc Daniel Baker fra Aston Universit, som var med i forskergruppen:

»Det er sjældent, at en effekt virker så generelt. Du kunne indsætte billeder af killinger, og det ville stadig virke.«

Nu vil forskerne undersøge, om illusionstricket ’kun’ får vores hjerner til at ændre i den faktiske størrelse af objektet på nethinden, eller om den også ændrer på den opfattede størrelse – for eksempel kan et stort objekt se småt ud på afstand, men hjernen kan alligevel godt gennemskue objektets sande størrelse.

»Hvis den opfattede størrelse også ændrer sig, så betyder det, at et højere niveau af hjerneaktivitet er involveret,« siger Daniel Baker til NewScientist, som også har produceret videoen.

Videnskab.dk's julekalender - tryk på en julekugle

Fra alle os til alle jer klimanisser: Her er årets grønneste julekalender. Giv julekuglerne et dask for at åbne dagens låge. Du kan følge julekalenderen i Facebook-gruppen RED VERDEN.

Tryk på kuglerne for at åbne lågerne. Når du har åbnet en låge, kan du læse teksten ved at scrolle med musen eller swipe på mobilen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Det sker