Hvorfor griner man, når noget er alvorligt?
CLASSIC: En læser undrer sig over, at man nogle gange begynder at smile eller grine, hvis man bliver bange eller står midt i en alvorlig situation. Svaret ligger gemt i vores primale instinkter.
Hvorfor griner man, når noget er alvorligt seriøst grineflip primat styre sig

Har du også prøvet, at du ikke kunne holde grinet tilbage i en meget alvorlig situation? Her er forklaringen. (Foto: Shutterstock)

Har du også prøvet, at du ikke kunne holde grinet tilbage i en meget alvorlig situation? Her er forklaringen. (Foto: Shutterstock)

Mange af os har nok prøvet at stå i en situation, hvor vi selv eller nogen, vi kender, pludselig bryder ud i latter på det mest upassende tidspunkt.

Og selvom det bare er et bredt smil til morfars begravelse, kan en sådan adfærd hurtigt bringe en i problemer.

Men hvorfor er det, at nogen bare ikke kan holde grinet tilbage i de situationer? Det har en af vores læsere, Lisbeth Krøyer Julius, også undret sig over.

»Hvorfor griner/smiler nogle mennesker, når de bliver bange, eller når noget er alvorligt?« spørger Lisbeth og forklarer, at hun selv oplevede det meget som barn, og at det samme nu gælder hendes søn. 

Smilet er en frygt-grimasse i abernes verden

For at svare på Lisbeths spørgsmål har Videnskab.dk haft fat i cand. psych., adfærdsforsker og primatolog Jill Byrnit, adjunkt på Institut for psykologi ved SDU.

Med sit fokus, ikke kun på mennesker, men også andre primater, kan hun forklare, at smilet egentlig er en instinktiv reaktion med mange betydninger, blandt andet frygt og nervøsitet.

Spørg Videnskaben Classic

Hver uge hiver vi en sjov artikel frem fra vores bugnende Spørg Videnskaben-arkiv.

Denne artikel blev oprindeligt bragt på Videnskab.dk 12. oktober 2012.

Svaret på, at vi kan finde på at smile og grine midt i alvorlige og måske endda uhyggelige situationer, er derfor, ifølge Jill Byrnit, ganske enkelt:

»Det er, fordi smilet fra naturens side faktisk er en frygt-grimasse, der signalerer underkastelse,« siger hun.

Kigger man på chimpansen, tydeliggøres den instinktive adfærd.

»Chimpanser vil ligesom de fleste andre flokdyr gerne undgå konflikt. De bruger smilet som lettere underkastelse, sommetider under en konflikt, men især når der er optakt til konflikt,« fortæller Jill Byrnit.

For chimpanserne er smilet altså et udtryk for frygt, men samtidig er det positivt i forhold til modtageren, da det signalerer både anerkendelse og underkastelse og, som nævnt, kan forhindre kamp.

Hvorfor griner man når noget er alvorligt

Smilet er en instinktiv reaktion med mange betydninger, blandt andet frygt og nervøsitet. (Foto: Colourbox)

Smilet virker afvæbnende

Når vi så som mennesker smiler, kan det også være udtryk for instinktiv adfærd, som vi kender den fra andre flokdyr såsom chimpansen.

Det handler om, at vi instinktivt bruger smilet til at signalere underdanighed, især i situationer hvor vi bliver bange eller føler os truet.

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

I den forbindelse virker smilet afvæbnende over for 'modstanderen' - og derved også afvæbnende i forhold til en eventuel konflikt.

Smilet bruges som et socialt redskab

Samtidig har vi mennesker dog videreudviklet smilet, forklarer Jill Byrnit. 

Derved er det at smile blevet mere kompliceret i sin betydning og kan ikke oversættes direkte til ’underkastelse’.

Den instinktive adfærd har oftest, men ikke udelukkende, relation til nervøsitet og frygt, og, ligesom ved chimpansen, skal det agere som en underkastelse, også selvom det ikke på samme måde giver mening hos det moderne menneske.

Smil styrker sammenhold

Men betyder det så, at alle, der smiler, er bange og nervøse?

Svaret er nej. Mennesker i overlegen position smiler også, men her er det snarere et udtryk for, netop hvor meget smilet som gestus har ændret sig gennem tiden og evolutionen.

»Mennesket er jo skrøbelig som art, og vi har brug for hinanden. Smilet styrker sammenhold og er i dag blevet forfinet inden for socialt samspil som noget, der får det til at køre og fungere,« fortæller Jill Byrnit.

Hvorfor griner man, når noget er alvorligt seriøst grineflip primat styre sig

Når noget bliver alvorligt, bliver vi ofte mere usikre på os selv, og derfor rammes vi af det ufrivillige grin. (Foto: Shutterstock)

Ofte tegn på lavt selvværd

Trods brugen af smilet som effektivt redskab til at pleje sociale relationer er der alligevel mange, der tumler med det ufrivillige smil, som kan sende dem i både forlegenhed og unåde.

Men det er ikke alle, der kæmper med den her uønskede adfærd. Så hvad er det egentlig, der gør, at nogle har større tendens til det end andre?

»Reaktionen kommer ofte af lavt selvværd,« fortæller Jill Byrnit og uddyber:

»Bare fordi folk altid smiler, og især hvis de smiler overdrevent, betyder det ikke nødvendigvis, at de er enormt glade. Snarere at de er meget nervøse og usikre.«

Dertil løber adfærden i familier, forstået på den måde, at hvis forældrene selv er nervøst anlagt, er der en sandsynlighed for, at det videreføres til børnene.

Børn reagerer mere instinktivt

Det er især samfundets yngste, der har svært ved at holde igen med grinet.

»Alle kan opleve det, men det forekommer hyppigere hos børn, da de har mindre filter og derfor reagerer mere instinktivt,« siger Jill Byrnit.

Med andre ord er børn generelt mere styrede af deres impulser, altså mere spontane. De kommer derfor lettere til at lade sig styre af deres følelser, hvilket også gør sig gældende med netop denne adfærd.

Vidste du?

Chimpansen og Bonobo-aben anses for menneskets tætteste nulevende slægtninge i naturen og deler omtrent 94-96 procent af deres gener med os.

Kilde:  Den Store Danske

Alvor gør os nervøse og usikre

Ikke bare når vi bliver nervøse og bange, kan en upassende latter snige sig ind. Midt i den dybeste alvor kan vi også have hang til at kaste et usikkert grin af os.

Forklaringerne er mange, men når emnet pludselig skifter, og det hele bliver alvorligt, bliver vi ofte mere usikre på os selv. Alvoren kan, ubevidst, virke som en personlig trussel, der rammer os på vores selvværd.

Derfor er der en tendens til, at man bliver nervøs i sådanne situationer og altså kan komme til at smile, grine og fnise, selvom situationen overhovedet ikke er sjov, og adfærden slet ikke passer ind.

Nervøsitet kommer blandt andet, når du står overfor noget, du ikke føler, at du formår. Så sætter de dyriske instinkter ind, og man underkaster sig gennem smilet.

»Der kan man tale om, at man kommer meget i kontakt med dyret i sig selv,« smågriner Jill Byrnit.

Hvorfor griner man, når noget er alvorligt seriøst grineflip primat styre sig

Især børn kan have svært ved at styre grinet. (Foto: Shutterstock)

Øv dig, og hold ud!

Ingen bryder sig om, at være hverken usikre eller nervøse, men kan man overhovedet stille noget op i mod disse følelser?

Nej, når alt kommer til alt, kan man ikke gøre så meget ved denne instinktive adfærd, der ofte virker malplaceret, siger Jill Byrnit.

Dog har hun alligevel et forslag til, hvordan man kan neddæmpe adfærden og måske få mere kontrol over den.

Hun foreslår, at man forsøger at træne sig selv til bedre at kunne modstå grinet midt i alvoren.

»Man kan ikke rigtigt forebygge det, men man kan øve sig i at kunne tåle det. Altså, ved hele tiden at teste sig selv i, hvor lang tid man kan holde det ud.«

Vi håber, vi har givet svar nok på Lisbeth Krøyer Julius’ spørgsmål, og at det har hjulpet dig til at forstå, hvorfor vi nogle gange smiler og griner midt i alvorlige situationer.

Som tak for det interessante spørgsmål kvitterer Videnskab.dk med en flot t-shirt.

Husk, at du kan læse flere spændende spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben. Ligger du selv inde med et godt spørgsmål, er du meget velkommen til at sende det til sv@videnskab.dk.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk