Hvad sker der i hjernen under deja-vu? Hvorfor er prutter sjove? Og hvad gør stress ved hjernen?
‘Brainstorm’ tager fat på læsernes spørgsmål om hjernen i denne uges podcast.

'Brainstorm'-redaktionen har tømt læserbrevkassen og udvalgt de bedste hjernespørgsmål. (Foto: Shutterstock)

'Brainstorm'-redaktionen har tømt læserbrevkassen og udvalgt de bedste hjernespørgsmål. (Foto: Shutterstock)

Hvorfor synes hjernen, at prutter er sjove? Hvordan virker placebo? Og hvad sker der egentlig i oppe i kontroltårnet under mærkelige fænomener som drømme og deja-vu?

I ‘Brainstorms’ korte levetid er det tikket ind med nysgerrige læserspørgsmål om hjernen, så nu åbnes der endnu engang for læserbrevkassen.

I podcasten er Signe Allerup Vangkilde, lektor i kognitionspsykologi ved Københavns Universitetet, med i studiet for at besvare alle de mange lytterspørgsmål.

Hvad er 'Brainstorm'?

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s nyeste podcast-satsning.

'Brainstorm' kommer til at bestå af 45 episoder om hjernen, der udkommer på mandage i hele 2019.

Værterne er podcastredaktør Jais Baggestrøm Koch og journalist Asbjørn Mølgaard Sørensen.

'Brainstorm' er sponsoreret af Lundbeckfonden, men Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.

Stress nedbryder hjerneområder

En læser spørger ind til, hvad stress gør ved hjernen.

Her fortæller Signe Allerup Vangkilde blandt andet, at stress i sidste ende kan være med til - rent kognitivt - at ælde hjernen med flere år.

»Den langvarige stress er forbundet med en masse hjernekemi, som ikke er god for os i længden,« siger hun.

»Der er dele af hjernen, som ligger badet i forskellige hormoner, og det kan i sidste ende være med til at nedbryde nogle af de hjerneområder,« uddyber Signe Allerup Vangkilde i podcasten.

Det er blandt andet de hjerneområder, der har med hukommelse og opmærksomhed at gøre, og det er derfor, at stress kan skade netop disse evner.

Dunning-Kruger, Mytedrab og det sværeste hjernespørgsmål

I podcasten kan du også blive klogere på, hvad Dunning-Kruger-effekten, hvor man overvurderer egne evner voldsomt, handler om, og hvilken sammenhæng det fænomen har med hjernen.

Signe Allerup Vangkilde punkterer også en gang for alle - forhåbentligt - myten om, at vi kun bruger en meget lille del af vores hjerne.

Og så har en drilsk læser spurgt ind til, hvad det sværeste hjernespørgsmål er.

Lyt til podcasten, og bliv meget klogere på kroppens mest mystiske organ.

Hjernetema på Videnskab.dk

'Brainstorm' er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.

Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.

Læs alle vores artikler om hjernen her.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk