Hold fiskeolie væk fra sukker
Ny forskning viser, at fiskeolie mister sine gode egenskaber og feder langt mere, hvis det bliver spist sammen med sukker. Derfor bør vi undgå at spise kosttilskuddet lige inden desserten om aftenen.

Hvis du vil have den bedste effekt af at sluge dine sunde kapsler med fiskeolie, skal du sørge for at undgå at spise sukker til, viser dansk forskning. (Foto: Colourbox)

Hvis du vil have den bedste effekt af at sluge dine sunde kapsler med fiskeolie, skal du sørge for at undgå at spise sukker til, viser dansk forskning. (Foto: Colourbox)

Vi har i årevis fået tudet ørerne fulde af kostråd om at holde os sunde ved at spise rigeligt med fisk og fiskeolie, f.eks. i form af piller eller kapsler, som typisk bliver spist sammen med det store måltid om aftenen.

Nu indikerer ny dansk/norsk forskning, at sådan en vane er langt mindre sund, end man skulle tro. Effekten af fiskeolie ser nemlig ud til at være styret af, hvilken mad du i øvrigt putter i munden.

Ved hjælp af forsøg på mus og rotter har forskere fra Københavns Universitet - i samarbejde med Nasjonalt Institutt for Ernærings- og Sjømatforskning (NIFES) i Norge - fundet ud af, at fiskeolie gør mus og rotter fede, hvis de vel at mærke spiser den sammen med en god portion sukker.

Sukker påvirker sunde olier

Fakta

VIDSTE DU

Mus skal spise syv gange mere for at tage et gram på, når de spiser planteolie sammen med protein, end de skal, når de spiser planteolie sammen med sukker.

Opdagelsen overrasker professor Karsten Kristiansen, som har ledet undersøgelsen.

»Vi havde forventet, at fiskeolierne ikke ville være fedmefremkaldende. Men det ser ud til, at de gunstige effekter, som man ofte ser ved fiskeolier, bliver påvirket af, hvor meget kulhydrat, man hælder indenbords ved siden af. Det kommer bag på os,« siger Karsten Kristiansen, professor i molekylærbiologi og institutleder ved Biologisk Institut, Københavns Universitet (KU).

Jo mere, des værre

Forsøgene giver ingen klar vished om, hvor meget kulhydrat man kan spise, før det går ud over den gavnlige effekt fra de polyumættede fedtsyrer i olier, men ifølge Karsten Kristiansen er tendensen klar: Jo mere sukker, man får ind, des værre går det.

Fakta

VIDSTE DU

Fiskeolier stabiliserer hjerterytmen og nedsætter risikoen for blodpropper og hjerte-karsygdomme.

Derudover hjælper de muligvis mod gigt, forhøjet blodtryk, udviklingen af kræftceller og for højt kolesterolindhold i blodet.

»Vi kan se, at effekten afhænger af dosis, men det er svært at sætte en grænse. Vi har været nede på at give 13 procent sukker til mus og rotter. Det er egentlig ikke så meget, men det er nok til, at fedtet begynder at akkumuleres og giver anledning til flere og større fedtceller,« fortæller Karsten Kristiansen.

Samme resultat med planteolie

Den nye forskning viser samme resultat som en tilsvarende undersøgelse af planteolier.

Forskernes tidligere arbejde har vist, at majsolie næsten ikke feder, når det bliver givet til mus og rotter sammen med protein. Til gengæld sætter majsolie sig direkte på sidebenene, når det bliver givet sammen med sukker.

Det er svært at få resultaterne afprøvet på mennesker, fordi det er etisk forkert at give mennesker en behandling, som man tror, de bliver fede af

Karsten Kristiansen

Karsten Kristiansen understreger, at man ikke kan sætte direkte lighedstegn mellem mus, rotter og mennesker, men man kan sandsynligvis bruge resultaterne som en pejling af, hvordan vores kroppe fungerer.

Fiskeolie om morgenen

Professoren anbefaler, at vi fortsætter med at spise vores fiskeolie, men at vi undgår at gøre det på tidspunkter, hvor vi drikker cola eller kaster os over desserten, slikskålen eller en god kage til kaffen.

»Jeg spiser selv fiskeolie, og jeg mener klart, at der er rigtigt mange gode argumenter for det, men jeg tror faktisk, det kunne være rigtigt godt at tage det om morgenen, hvis man ikke spiser en masse sukker på sine havregryn. På den måde har jeg svært ved at se, at det skulle være skadeligt, tværtimod,« vurderer Karsten Kristiansen

Resultaterne fra undersøgelsen af kostens påvirkning af effekter af fiskeolie er endnu ikke offentliggjort i et tidsskrift. Det tilsvarende studie på majsolie blev publiceret i Journal of Biological Chemistry i 2008.

Forskningen er bl.a. lavet af dr. Lise Madsen fra KU og NIFES. Den støttet af Det Strategiske Forskningsråd og indgår som en del af arbejdet ved det danske center for fedmeforskning, DanORC.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk