Du bærer måske rundt på en hemmelighed, som du helst så forbliver en hemmelighed.
Det kan også være, at du har behov for at komme af med en hemmelighed – lette trykket fra den byrde, som det kan opleves som.
Hemmeligheder kan nemlig påvirke os temmelig meget. Men hvad er det egentlig, der sker, når vi bliver påvirket af at holde noget skjult for andre?
Det kan du få svaret på i denne uges episode af Videnskab.dk’s hjernepodcast, Brainstorm. En af programmets lyttere, Tobias, har nemlig stillet spørgsmålet: »Hvorfor er det så vanskeligt at holde på hemmeligheder?«
Podcastværterne Jais Baggestrøm Koch og Josefine Alberg stiller først og fremmest spørgsmålet videre til Karen Vallgårda, der er lektor på SAXO-instituttet ved Københavns Universitet, og som blandt andet forsker i familiehemmeligheder.
Hun fortæller om hemmeligheder i et historisk perspektiv, og om hvordan man egentlig forsker i hemmeligheder.
De to podcastværter tager også kontakt til Susanne Lunn, der blandt andet forsker i psykoanalyse og -terapi, og som kan forklare, hvordan hemmeligheder påvirker menneskers psyke.
Hør podcasten i afspilleren i toppen af artiklen eller i din podcast-app ved at søge på ‘Brainstorm’.
\ Brainstorm – Videnskab.dk’s hjerneredaktion
Brainstorm dækker neurovidenskab, kognitionsvidenskab og psykologi.
Vi udkommer som podcast, i artikler, på Instagram og på TikTok, hvor vi serverer hjerneviden på en let og spiselig måde.
Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.
Analyserer lytternes hemmeligheder
Inden episoden blev optaget, bad Brainstorm-værterne podcastens lyttere om at indsende deres egne hemmeligheder.
Tre af dem bliver undersøgt i denne uges episode.
En lytter har været i seng med sin kammerats ekskæreste, en anden lytter havde en hemmelig spiseforstyrrelse, og en tredje blev udsat for et seksuelt overgreb i sine teenageår, som altid har været holdt skjult.
I denne uges episode bliver de tre hemmeligheder psykoanalyseret af Susanne Lunn, der er professor emerita ved Institut for Psykologi ved Københavns Universitet.
Psykoanalysen er nemlig et redskab, der kan bruges til at vise, hvordan forskellige typer hemmeligheder kan påvirke os som mennesker.
Hør, hvordan de tre hemmeligheder adskiller sig fra hinanden og meget mere om hemmeligheders effekt på den menneskelige psyke i denne uges Brainstorm-afsnit.
\ Sådan abonnerer du på Brainstorm
Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner – så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.
Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform. Hvis du vil lytte til Brainstorm på din computer, finder du episoderne her.