Frugt bremser dødelig sygdom
Flere end to frugter om dagen reducerer risikoen for at blive ramt af en dødelig aortaaneurisme i maven, konkluderer svensk forsker.

Frugt indeholder endnu flere antioxidanter end grøntsager, og det er derfor frugt nedsætter risikoen for en aortaaneurisme. Det er dog ikke ensbetydende med, at grøntsager ikke hjælper mod andre former for kardiovaskulære sygdomme. (Foto: Colourbox)

Det nye studie viser, at dem, der spiste mest frugt, flere end to stykker per dag, havde lavere risiko for at udvikle en aortaaneurisme, sammenlignet med dem, som spiste under fem frugter per uge.

»Sammenlignet med dem, der ikke spiste frugt i det hele taget, havde dem, der spiste to frugter om dage 31 procents lavere risiko for at udvikle denne sygdom.«

Det siger læge og ph.d. Otto Stackelberg ved Institut for miljømedicin ved Karolinska Instituttet (KI).

Registerstudie finder en sammenhæng mellem frugt og sygdom

I det nye svenske studie blev flere end 80.000 personer, fra 46 til 84 år, delt ind i fire lige store grupper, baseret på frugtindtag.

Deres madvaner blev kortlagt ved brug af spørgeskema, og over en periode på 13 år gav relevante registre svar på, hvor mange der blev ramt af en aortaaneurisme i maven.

»Vi så en tydelig sammenhæng mellem dette og frugtindtag. Frugt har tidligere vist sig at have en gunstig effekt også på andre sygdomme. Dagligt indtag af frugt sænker også risikoen for mange kardiovaskulære sygdomme, forskellige typer af kræft, diabetes, højt blodtryk og så videre,« fortæller Otto Stackelberg.

Grøntsager har ingen betydning for aortaaneurisme

En aortaaneurisme i maven er en udposning af den nedre del af aorta, hovedpulsåren, der fører blodet fra hjertet og ud i kroppen, og er som oftest dødelig, hvis udposningen bliver så stor, at den brister.

Ultralydsundersøgelser bruges til at påvise denne sygdom.

Ifølge Norsk helseinformatikk foreligger udposning af hovedpulsåren i maven hos 2-4 procent af befolkningen ved en alder over 50-60 år. Tilstanden er fire gange mere almindelig hos mænd end hos kvinder.

»Tilstanden er relativt sjælden. Det er mest mænd i en høj alder, specielt rygere, der har størst risiko for at få denne sygdom,« siger Otto Stackelberg.

»Som udgangspunkt ønskede vi også at se på, hvilken betydning indtag af grøntsager havde for at mindske risikoen for en aorta-aneurisme, men her fandt vi ingen sammenhæng. Dette betyder ikke, at grøntsager ikke forhindrer andre kardiovaskulære sygdomme eller andre lidelser,« uddyber han.

Rygning er stærkt koblet til udposninger på hovedpulsåren

En aorta-aneurisme i maven hedder ”pulsårebrok” på norsk. Du er især i risikogruppen, hvis du er en mand over 50-60 år, og hvis du ryger. (Foto: Colourbox)

Årsagen kan være, at grøntsager mangler visse typer af antioxidanter, som er mere almindelige i frugt.

»Vi tror, at disse antioxidanter i frugt kan beskytte mod en aortaaneurisme ved at forhindre oxidativt stress, som fremmer inflammation, men vi kan ikke sige dette med sikkerhed.«

»Vi kender endnu ikke årsagen til aortaaneurismer i maven, men vi ved, at det skyldes inflammation i årevæggen. Vi tror, at antioxidanterne i frugt kan dæmpe denne inflammation og mindske risikoen for sygdommen,« forklarer Otto Stackelberg.

Han fremhæver, at det at være ikke-ryger er afgørende for at forhindre aortaaneurismer i maven.

»Rygning har en meget stærk kobling til denne sygdom, meget stærkere end for andre kardiovaskulære sygdomme. Med baggrund i dette vil jeg anbefale rygere at stoppe med at ryge med det samme,« siger lægen.

Frugt virker - som del af en sund kost

Ifølge Otto Stackelberg blev risikoen for en aortaaneurisme i maven reduceret hos eks-rygere, som ændrede deres kost og spiste mere frugt.

»Sund kost har meget at sige, og frugt er en del af dette,« slår Otto Stackelberg fast.

Hvilke tanker gør du dig om nutidens vestlige kostvaner?

»Det bliver højst personlige meninger, men jeg tror, at mange i dag gør dette langt mere kompliceret, end det behøver at være. Anbefalingerne i dag er, at man skal spise cirka 500 gram frugt og grønt om dagen, at man skal spise fisk og undgå processeret og røget kød.«

»Desuden skal man motionere. Dette er gode råd, som er lette at forholde sig til. Oveni er udtrykket ”alt med måde” en vigtig leveregel, når det handler om kost,« afslutter Otto Stackelberg.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.