Chokoladestykket ligger i skålen og kigger på dig. Kalder på dig. Skriger på at blive spist. Du giver efter og fører stykket ind i din mund, hvor det langsomt smelter på tungen og fylder hele munden med velsmag og hele kroppen med velvære.
Et nyt studie fra The University of Leeds har undersøgt, hvorfor vi elsker chokolade, og om vi vil kunne reducere fedtmængden uden at gå på kompromis med smagsoplevelsen.
Det skriver Forskning.no.
Mange elsker, at chokoladen smelter på tungen, og for at afdække hvad der sker i den proces, har forskerne benyttet sig af en speciallavet kunstig tunge.
Forskerne opdagede, at fedtet er afgørende – nærmere bestemt det ydre fedtlag. Det er nemlig det yderste fedtovertræk på et stykke chokolade, der får det til at smelte, når det rammer tungen og i fællesskab med ens spyt danner smeltningen.
»Det er placeringen af fedtet, som er vigtig. I studiet viser vi også, at fedtet skal være i det yderste lag,« siger forskeren Anwesha Sarkar i en pressemeddelelse til the University of Leeds.
De konkluderer altså, at man faktisk godt kan reducere chokoladens generelle fedtindhold, så længe man ikke gør det på chokoladens yderste lag.
Studiet er bragt i det videnskabelige tidsskrift ACS Applied Materials and Interface.